online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

TVSA/Zavirite u unutrašnjost crkve Aya Elena u turskom gradu Sille

Televizija Sarajevo u okviru obilježavanja dana Mevlane u turskom gradu Konji (Konya) obišla je nekadašnje grčko selo. U Silla možete posjetiti crkvu Svete Jelene, osnovanu krajem 4. stoljeća, popeti se na brdo i istražiti kapelu, kao i drevne ćelije u stijenama.

TVSA

Bizantijska crkva Aya Elena izgradena je u 4. vijeku kao dar Grcima koji su živjeli ovdje od Elene majke Konstantina Bizantiskog cara koji je osnovao Carigrad današnji Istambul.

Novinarske ekipe obišle su i područje gdje su bile prve hriščanske katakombe. U ovom udubljenjima u stijenama hrišćani su se krili od Rimljana tajno ispovjedajući vjeru. Grad je simbol tolerancije, jer su u njemu stotinama godina za vrijeme Osmanlija bilo sedam džamija i sedam crkava. Osmanska vlast nije željela graditi više džamija kako bi iskazala poštovanje prema hriščanima koji su tu živjeli. Hriščansko stanovništvo napustilo je ove krajeve poslije sukoba u Turskoj 1920 koji su doveli do raspada Osmanskog carstva dvije godine ranije. Naša ekipa obišla je staru čaršiju ovog simbola suživota u ovom dijelu svijeta.

Inače, grad Konya u Turskoj nalazi se u južnom dijelu Centralne Anadolije. Glavni je grad istoimene provincije i prostire se na površini od oko 39 hiljada kvadratnih metara. km. Ovo je najstariji grad s bogatom istorijom, koji se smatra vjerskim središtem države. Na njenoj teritoriji živi više od 2 miliona ljudi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia