online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Zašto Ured za korupciju ukida funkciju supervizora u procesu zapošljavanja (VIDEO)

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS nedavno je objavio sveobuhvatnu analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru u KS za 2021. godinu. Jedan od zaključaka je da institut supervizije prilikom zapošljavanja u javnom sektoru nije dao željene rezultate, da stvara se sistem dvostruke kontrole postupaka prijema u radni odnos, a što dovodi do kolizije pravnih propisa, pravne nesigurnosti i konfuzije pri zapošljavanju,  u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Sanela Kapetanović, TVSA

Mesud Peljto jedan je od supervizora u KS. Bio je u penziji 2019. kad je dobio obavijest da je uvršten na listu i ne zna ko ga je predložio. Dva puta je  radio superviziju zapošljavanja u javnom sektoru i nije primjetio ili prijavio bilo kakve neregularnosti

Mehanizam koji je 2019. najavljen kao revolucionaran, prema analizi Ureda – doživio je fijasko. Navode nekoliko, u moru primjera u kojima supervizor nije primijetio nezakonitosti, a inspekcijski nalaz utvrdio kršenje zakona te izrekao kazne. Od približno 250 supervizora, desetak ih je zbog propusta skinuto s liste. Ujedno to je i jedina sankcija koja im se može izreći. Osim toga, postoji pravna kolizija zbog koje Ured često nije mogao tražiti poništenje konkursa iako su uočene nezakonitosti.

Pogledajte kompletan prilog

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia