online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Zakon protiv stranačkog zapošljavanja, uvod u diskriminaciju ili populizam

Nova skupštinska  većina najavila je Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u institucijama čiji je osnivač Kanton. Cilj je zabraniti zapošljavanje bliže rodbine izabranih zvaničnika u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti. Prije donošenja ovakvog zakonskog rješenja, upozorava struka, bit će potrebno utvrditi ima li elemenata diskriminacije i da li će biti potrebno izmijeniti propise na višim  nivoima vlasti.

“Donijećemo zakon koji će zabraniti zapošljavanje bliže rodbine izabranih zastupnika imenovanih lica. To će biti presedan u Bosni i Hercegovini gdje ćemo mi sami, imajući u vidu javnost našeg rada i da je javni interes važniji od našeg privatnog, sami sebe ograničiti u smislu uticaja koji možemo proizvesti sa pozicija na kojima se nalazimo”,  poručio je premijer Kantona Sarajevo u svom ekpozeu.

I za Lejlu Brčić ministricu pravde i uprave  donošenje ovog zakona je važan preokret u odnosu prema  zapošljvanju u javnom sektoru.

S druge strane, ukoliko se ne osiguraju odredbe da se zaštite ljudska prava dolazi se do svojevrsne diskriminacije, smatra Ivana Korajlić, TI.

-Jer ako vi zabranite zapošljavanje članovima porodica umjesto da osigurate te mehanizme objektivnog donošenja odluka od nosilaca javnih funkcija i onoga ko odlučuje dolazi se u opasnost od tužbi za diskriminaciju.

Prije donošenja Zakona provest će se  opsežna rasprava  i sa predstavnicima nevladinog sektora. Stav Transparency intrenacionala  je da se  prethodno  usvoje izmjene Zakona o sukobu interesa na nivou Federacije ili   donese novo zakonsko rješenje.  Bez toga ova inicijativa se može shvatiti i kao populizam,  smatra direktorica ove organizacije  Ivana Korajlić.   

Pravnik Vlado Adamović uvjeren je da se pravna formulacija ovog Zakona  mora izmjeniti.  Ministrica Lejla Brrčić napominje da su prilikom ranijeg donošenja  nacrta prepisana iskustva iz Republike Francuske,  koja jedina u Evropi ima ovaj Zakon.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia