online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Vodi se velika polemika na koji način će biti održana naredna sjednica Skupštine KS

Posljednjih dana vodi se polemika na koji način će biti održana sjednica Skupštine KS zakazana za srijedu, 28.oktobar  da li online ili uživo u Domu mladih. Iako je predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik poslao poziv zastupnicima za održavanje sjednice uživo –  zastupnici iz opozicije još jednom pozivaju ga da preispita ovu odluku imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i veliki broj oboljelih u KS.

U petak zasjedao je kolegij Skupštine KS. Razmatrana je  dopuna dnevnog reda i onda kada se došlo do tačke dnevnog reda Razno na kojoj se trebalo glasati o zaključku zastupnika Elvedina Okerića iz NIP-a kojim se traži da predstojeća sjednica bude online, predsjedavajući Čelik, kako kažu pojedini članovi kolegija –  naprasno je prekinuo sjednicu.

„Hajde da damo na glasanje to je sve što smo tražili i poželjeli, imamo pravo na to. Hajde predsjedavjući vodite sjednicu dajte na glasanje,  ali on je rekao NE, dok sam ja predsjedavajući smijenite me, pa će onda biti. Tu je pokazao autoritarni odnos i da je to neka njegova diktatura“, rekao je Damir Nikšić, samostalni zastupnik u Skupštini KS.

„Nije tačno. Ja sam zaključio sjednicu, kazao sam da prekidam iz razloga što nemamo više prijavljenih zatsupnika i da pozivam zastupnike da se prijave za diskusiju. Ukoiliko nema ja zaključujem raspravu  i to je tako u stenogramu“, rekao je Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine KS (SDA).

Članovi koji dolaze iz opozicije, pa i pojedini koji su dio još uvijek aktuelne vlasti, poput DF-a  – poslali su urgenciju prema predsjedavajućem da se sjednica kolegija nastavi kako bi se glasalo za zaključak o online načinu održavanja sjednice. Kažu kako bi ovakav način trebalo  i dalje produžiti, jer dio zastupnika kao i članova vladove u samoizolaciji su jer su ili zaraženi ili su bili nedavno u kontaktu sa oboljelim od COVID-a 19.

 „A mi se iskreno nadamo da će se predsjedavajući predomisliti i sazvati nastavak kolegija jer bojimo se da možemo doći u situaiciju da možda neće biti potrebnog kvoruma na toj eventualnoj sjednici uživo u srijedu, a imamo niz veoma važnih zakona“, rekla je Neira Dizdarević, zastupnica u Skupštini KS (Naša stranka).

„Vrlo je čudno da je sve dosadašnje zahtjeve kad je stanje bilo puno mirnije i manji broj zaraženih odbijao , da je govorio kako o tome odlučuje kolegij, a sad je naprasno odlučio sam da ta sjednica bude u Domu mladih bez obzira na član poslovnika 72. koji kaže da se o planu rada i dnevnom redu očitava kolegij. Čelik je grubo prekršio poslovnik  –  vidjećemo sutra kako ćemo se ponašati“, istakao je Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS (NIP)

 No, predsjedavajući ne misli da je prekršio bilo koju tačku poslovnika. Podsjeća i na to da je zatražio pojašnjenje naredbi kriznog štaba ministarstva zdravstva o okupljanju u zatvorenom prostoru, te da nakon jasnog odgovora kriznog štaba i preporuka kantonalng zavoda za javno zdravstvo  –  nema prepreka da sjednica bude održana uživo.

„Očito nisu pročitali dovoljno poslovnik – pa su se uzeli za jednu tačku poslovnika, gdje tačno kaže da se utvrđuje dnevni red , kolegij utvrđuje prijedlog dnevnog reda al zakazivanje sjednica radi predsjedavajući Smatram da ne smijemo se izdvajati mi zastupnici – nismo ništa mi vrijedniji od bilo kojeg radnika u GRAS-u, radnika u zdravstvu, običnog građanina koji danas mora otići na posao mi treba da budemo primjer građanima a ne da budemo iznad građana“, rekao je Čelik.

DF-a odlučit će na sutrašnjoj sjednici kantonalnog odbora  da li će insistirati na online sjednici u srijedu ili ne. U SBB-u kažu da će njihovi zastupnici prisustvovati sjednici kako god ona bila održana. Ipak, podsjećaju i na to da se sjednice Federalnog parlamenta s daleko većim brojem zastupnika i delegata održavaju uživo.

U toku jučerašnjeg dana, iz Naroda i pravde prema predsjedavajućem stigao je zahtjev za održavanjem hitne sjednice o zdravstvu. Čelik je kazao da nema razloga za zasebnom sjednicom s obzirom na to da će se na sjednici svakako naći informacija o epidemiološkoj situaciji koja će biti proširena i može, ukoliko se postigne takav dogovor –   razmatrati na samom početku sjednice s obzirom na ozbiljnu situaciju u zdravstvu.

Berina Bevrnja-Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia