online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Vlada KS sa sindikatima uposlenika razmatra modele novih ušteda

O modelu ušteda, radi podrške privredi, razmatralo se na sastanku koji je održala Vlada Kantona Sarajevo sa sindikatima uposlenika u javnom sektoru, kao i smanjenju plata u ovom sektoru. Usvajanjem Korona zakona Vlada se obavezala na mjere štednje, kao i na provođenje drugih mjera sa ciljem pomoći privredi, te su shodno tome razmatrani modaliteti I načini kako osigurati dodatna budžetska sredstva a koja bi se izdvojila iz javnog sektora.

Inicijativu za socijalni dijalog sa sindikatima pokrenuo je premijer Vlade KS Mario Nenadić, a tiče se: Finansiranja javnog sektora shodno aktuelnoj finansijskoj situaciji u KS, punjenju Budžeta te projekciji za naredni period, odnosno podršci realnom sektoru, a u skladu sa zaključcima Ekonomsko-socijalnog vijeća KS.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika, kao i ostala četiri sindikata prihvatili su predloženu inicijativu kako bi se iznašlo rješenje za pomoć realnom sektoru i privredi.

„Vezano konkretno za državne službe u KS, mi smo ostali dosljedni onome što smo i ranije rekli. Apsolutno ne prihvatamo činjenicu da ima opravdan razlog da u ovom momentu se razmišlja o smanjenju bilo kakve vrste plaće“, rekao je  Elvis Zornić, Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

On je dodao kako su ukazali na druge uštede u budžetu.

„Radi se o smanjenjima reprezentacije, službenih putovanja, drugih stavki u budžetu, kada su u pitanju javne nabavke, tražili smo od Vlade da i ministar finansija izvrši fiskalnu procjenu ušteda po svim institucijama u KS“, kazao je Zornić te je dodao kako imaju sredstva koja su planirana a nisu utrošena.

Kažu iz ovog sindikata „Vrijeme je da se dosegne princip jednakosti te je prilika da se konačno primijeni Zakon o radu, što podrazumijeva istu plaću za isto radno mjesto“. Istog mišljenja su i ostali sindikati.

„Mi smo predhodno, svi sindikati, se dogovorili da ćemo mi pristupiti razgovorima, dogovorima, ali bez konkretnijih elemenata o smanjivanjima, umanjivanjima nekih prava, nema govora“, rekao je Faruk Bešlić, predsjednik Koordinacije sindikata koji primaju plaću iz budžeta KS.

On je naglasio kako se mora usvojiti jedinstven sistem plata, tako da ne mogu biti veće plate u javnim preduzečima u odnosu na budžetski sektor.

„Ne mogu općine imati veće plate nego u KS, a kod nas smanjivati“, rekao je Bešlić.

On je istakao da su predložili Vladi, u slučaju pružanja pomoći privatnom sektoru, da Kanton ide u strukturu imovinskih prava, a što se poslodavcima ne bi svidjelo.

“Naš stav, pare se ne mogu davati onako i bezveze, jesmo za pomoć, ali ne može biti trajno i ne možemo biti izvor finansiranja, smanjivanja snaših prava”, rekao je on.

Neki od prijedloga Sindikata za uštede su: integracija Univerziteta i umrežavanje škola, ali da uštedama  moraju biti obuhvaćeni svi segmenti javnog sektora podjednako. Dogovoreno je da se napravi fiskalna procjena svih ušteda do kraja godine, kao i finansijski plan provedbe kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere.

Na sastanku se razgovaralo i o Implikacijama donesenog skuštinskog zaključka o moratoriju na zapošljavanje u KS na rad škola i ustanova kulture, a vezano sa zabranom imenovanja školskih, odnosno upravnih odbora. Sindikati zahtijevaju da se omogući nesmetano funkcioniranje ovih ustanova, jer će u protivnom organizirati proteste.

Novi sastanak sa svim sindikatima najavljen je za narednu sedmicu.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia