online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera zaštite ne postoji zdravstveni sistem koji će izdržati novi talas zaraze

Pogoršanje situacije u cijeloj zemlji zbog pandemije koronavirusa zahtjeva pooštravanje mjera. Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH traži od svih kantona restriktivnije mjere. Osposobljen je Infektivni odjel Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” za prijem 30 pacijenata oboljelih od COVID 19. Međutim zbog pogoršane situacije u Kantonu Sarajevo, kantonalana Vlada traži da se aktiviraju svi kapaciteti zdravstvenih ustanova.

“Važno nam je pridržavanje mjera. U ovom trenutku ne možemo govoriti o zdravstvenom sistemu jer zdravstveni sistem neće moći odgovoriti ako se ne držimo mjera. Očekujemo od kantonalnih vlada i kriznih stožera da donesu posebne mjere na svakom kantonu, pogotovo imajući u vidu epidemiološku situaciju u pojedinim kantonima. Mora se ići u restriktivnije mjere, moraju se poštovati mjere i moramo svi zajedno to poštovati”, kazao je dr. Goran Čerkez, Krizni štab ministarstva zdravstva FBiH.

Nakon što su popunjeni kapaciteti Klinke Podhrastovi, počelo je popunjavanje kapaciteta u Općoj bolnici koja je obezbijedila 30 kreveta za prijem covid-pacijenata. Pacijenti će biti smješteni na Infektivni odjel bolnice.

“U ovoj fazi sada dok se ne osposobimo više kadrovski i materijalno, mi ćemo i u izolatoriju koji će biti relativno brzo gotov i u ovom objektu ovdje smjestiti lakše i srednje teške kako je i u odluci Vlade KS. Molimo da i svako drugi, izračunajte koliko bi to bilo za Klinički centar, Klinički centar nek to primi tako da nema nikakvog mjesta i razloga za paniku. Ovo je najbogatiji Kanton i ima najviše zdravstvenog kadra”, rekoa je dr. Ednan Drljević, Opća Bolnica.

Klinički centar i Opća bolnica izvijestit će Vladu KS koji su to dodatni kapaciteti za prijem covid-pacijenata, a koji neće ugroziti liječenje ostalih pacijenata.

“Obzirom da znamo da imamo otprilike više od 1 000 slobodnih kreveta u Kantonu Sarajevo, zbog toga smo mi i savjetovali da se ne otvaraju niti đački domovi koji su u blizini obdabništa, niti izolatorij tipa Bjelava, zato što je u ovom trenutku bolnički kapaciteti koje posjeduje KS su apsolutno dovoljni. Naravno, mi pratimo situaciju svaki dan. Imamo opcije i u slučaju ne daj Bože daljeg pogoršavanja”, rekao je prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.

Direktor Opće bolnice predlaže formiranje nezavisne komisije koja bi utvrdila kapacitete s kojim raspolažu zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo.

“Ja sam predložio da se formira nezavisna komisija Vlade KS i Skupštine, poslanika koji su izabrani ispred naroda i da se napravi u toku dana, danas odmah da se napravi uvid u hospitalne kapacitete. Da vidimo koliko imamo na svakom mjestu da pregledamo sve. Isto tako u Općoj bolnici i u Kliničkom centru i da do večeras izađu sa svojim zaključcima. Sve što kaže ta nezavisna komisija, svaku stvar, bilo šta, mi ćemo naravno ispoštovati. Mi smo dio sistema”, rekao je Gavrankapetanović.

Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić bio primoran otići u samoizolaciju, mjesto vršioca dužnosti premijera preuzeo je ministar obrazovanja Anis Krivić. Poručuje da ga ne zanimaju sukobi u vrijeme pandemije.

“Mene iz ove pozicije zaista ne zanima da li je neko na nekoga ljut. Mislim da javnost mora znati i nije vrijeme da se bude ljut, niti je vrijeme da bilo ko stavlja bilo kakve interese trenutnog stanja. Možda danas govorimo o 30 kreveta. Niko od nas ne zna da li će nama sutra trebati 1 000 ili više”, rekao je Anis Krivić, v.d. premijera KS.

Vlada se našla na udaru javnosti nakon što je saopšteno da bi Srednja željeznička škola trebala biti novi izolatorij.

“Vlada neće donijeti odluku niti učiniti bilo šta što će ugroziti našu djecu. Kao ministar obrazovanja garantujem da se sigurno neće otvoriti bilo kakav izolatorij ili bilo šta to će dovesti Covid pacijente blizu naše djece”, istakao je Krivić.

Pridržavanje mjera zaštite a to su nošenje maske, fizička distanca i redovno pranje ruku su ključ u savladavanju novog talasa koronavirusa, poručuju ljekari.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia