online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: U prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, pod nazivom Daruj krv, budi opet njihov heroj! Akciju su organizovali Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, sa posebnim akcentom i pricom na djecu oboljelu od malignih oboljenja.

Godišnje na nivou FBiH od karcinoma oboli gotovo 60 djece, a trenutno prema protokolu liječenja na hematološkom odjeljenju se vodi 15. djece sa područja cijele Federacije BiH.

„Danas je deveta po redu akcija darivanja krvi u suradnji sa Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka i zaista smo ponosni na tu saradnju, ona traje od 2018 godine i svaka akcija dosad je bila uspješna, zahvaljujući građanima koji prepoznaju značaj ove akcije, odnosno značaj krvi u liječenju djece, koja su onkolški slučaj“, istakla je Maida Šalaga Baždar, šef odsjeka za promociju davalaštva.

Ovakve akcije se održavaju 2-3 puta godišnje. Iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ poručuju da su veoma sretni što imaju stalne darivaoce krvi, ali i one nove koji dolaze po prvi put.

„Vezano zašto potenciramo da su potrebne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, zato što djeca dok prolaze kroz proces liječenja posebno od kemoterapija, nalazi su u padu i dakle trebaju velike doze krvi. Jedan čovjek koji donira krv od njega možemo da spasimo tri dječija života, od jedne doze darivane krvi, mogu se razdvojiti razni krvni derivati, koji se primaju konstantno u velikim dozama“, rekla je Jasna Vatreša, socijalni radnik Udruženja Srce za djecu.

Dobrovoljni darivaoci krvi potrebni su tokom cijele godine. U toku pandemije taj broj nije značajno opao, a prema riječima stručnjaka krv mogu dati i osobe koje su preležale koronavirus i to nakon 28 dana.

Haris Kudelić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia