online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Tokom vikenda građani Sarajeva lijepo vrijeme iskoristili za boravak u prirodi

Pandemija korona virusa natjerala nas je da više posjećujemo izletišta u okolini Sarajeva. Kako je epidemiloška slika bolja neka od njih pretvorila su se u prave male oaze izletnika. Jedno od njih je i Kozija Ćuprija.

I ovog vikenda Kozija Ćuprija bila je prepuna izletnika. Najviše ljubitelja biciklizma i onih koji vole da se okupe na kamenitim obalama Miljacke.

„Dobro je kad ovako krenemo pa nećemo neke duže ture da idemo u planine onda je ovo neka opcija za relaksaciju koja je dosta blizu Sarajeva“, rekao je Omar Šelo. 

Nizvodno od Kozije Ćuprije zatekli smo grupu studenata sa Akademije u Sarajevo.  Ideju da slikaju u prirodi dala im je profesorica Natalija Salihović.

„Izuzetno je zanimljivo i izazovno slikati u prirodi, jer priroda se svake minute mijenja, a samim tim i boje.  Interesantno je uvijek te bojke slikati i prenositi na slikarsko platno“, istakla je Ana Miljević, studentica Akademije likovnih umjetnosti.

„Planiramo to raditi i neke naredne vikende kako je sada došlo ovo lijepo vrijeme, kako nbi to iskoristili. Slikati u prirodi nam jeste nešto novo u smislu organizacije klase, ali neki su to radili pojedinačno i ranije“, kazala je Binasa Memić, studentica.

Moskovljanin Vječeslav Rogov četvrta je godina Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kaže pandemija je mnogo  uticala na njega kao studenta,  jer  već godinu dana živimo u neizvjesnosti . Odlazak u prirodu pravi je način da se brige potisnu i dobije inspiracija.  Iznenađen je da  nekoliko kilometara od centra Sarajeva ima ovakvo izletište.

Mnogi se slažu da još uvijek nije iskorišten na pravi način kapacitet ovog izletišta. Kozija Ćuprija jedini je u cijelosti sačuvan most iz osmanskog perioda. Izgrađen je u 16 vijeku na putu koji je nakada iz Sarajeva vodio dalje na istok za Isambul. Ovdje su nekada dočekivati i veziri i ispraćane hadžije za Meku.  Mnoge prijeratne generacije kao i one koje su rođene tek poslije rata na ovim obalama naučile su plivati.  Malo po malo zahvaljujući tome da nam je pandemija promijenila neke navike,  obale ispod mosta pune su izletnika, ali i turista koji otkrivaju, čari stare ćuprije ali i vrela Ebu Hayat i Šejhove Korije,    sa kojih se pruža jedinstven pogled na Bijelu Tabiju.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia