online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Nezavisno tijelo je neophodno za rješavanje sukoba interesa u BiH

Uspostavljanje nezavisnog tijela za provedbu zakona o spriječavanju sukoba interesa ključ je za rješavanje ovog problema u Bosni i Hercegovini, istaknuto je na konferenciji “Spriječavanje sukoba interesa u BiH: Zakonska regulativa“ a koju su organizovali Transparency International u Bosni i Hercegovini i Fondacija Centar za javno pravo.

Zakon o sukobu interesa, podržan i od Transparency International-a, već tri godine nalazi se u parlamentarnoj proceduri. Da je aktuelno stanje neodgovarajuće istakli su i učesnici konferencije, a dati su i konkretni prijedlozi za poboljšanje.

„Najvažnije je zapravo uspostavljanje nezavisnog tijela za provedbu zakona. Dakle, tijelo koje će biti sačinjeno od eksperata koji nisu povezani sa političkim strankama, koji ne dolaze sa javnih funkcija. Sa druge strane da se ono profesionalizuje na način da bude odvojeno od bilo kakvog utjecaja politike. To je ključni uslov za adekvatno spriječavanje sukoba interesa i provedbu zakona“, kazala je Ivana Korajlić, izvršni direktor IT BiH.

Kako je kazao predsjednik Fondacije Centra za javno pravo, BiH predstavlja krizno područje jer se radi o strukturiranoj državi u kojoj se vladavinom u ime naroda pokušavaju prikriti sve nezakonitosti. Također, ističe da je integracija iskustva iz Hrvatske ono na čemu insistiraju.

„Centar za javno pravo insistira na utvrđivanju i uspostavljanju naučnih standarda javnog prava i na njihovu primjenu u području regulacije sukoba interesa“, kazao je Edin Šarčević, predsjednik FCJP.

Razlog trenutne aktuelnosti zakona o sukobu interesa jeste činjenica da je on jedan od 14 uslova ka putu Evropskoj uniji, kazao je Damir Arnaut.

„Ne bi bilo dobro za BiH da dobije kandidatski status dok se barem ne usvoji novi zakon o sukobu interesa. Bez neovisnog mehanizma koji će vršiti kontrolu nad javnim dužnosnicima kad je u pitanju sukob interesa BiH jednostavno nije ni blizu onoga gdje bi zemlja trebala biti kada ima kandidatski status“, kazao je Arnaut.

Prema riječima Arnauta mogućnost ispunjavanja ovog kriterija Evropske unije mogla bi se očekivati do kraja oktobra ove godine. Međutim, kako kaže shodno aktuelnoj političkoj situaciji taj interes ne postoji.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia