Vijesti

TVSA/Video: Stručnjaci smatraju da je uspostavljanje izolatorija u studentskim domovima i fakultetima neprihvatljivo

Nakon Građevinskog fakulteta i Studentskog doma Bjelave, nova lokacija koju je Vlada KS predložila za izolatorij je Željeznički školski centar. Međutim, struka se ne slaže da ovaj objekat bude novi izolatorij za oboljele od COVID 19. Ne slažu se ni roditelji učenika koji upozoravaju da će ovaj potez dovesti u opasnost njihovu djecu. Istovremeno, kapaciteti zdravstvenih ustanova nisu upotpunosti iskorišteni.

Vršilac dužnosti premijera KS Anis Krivić obišao je objekat Željezničkog školskog centra koji Vlada KS planira koristiti kao izolatorij za oboljele od COVID-19. 

„Ja sam bio u tom domu. Naravno, obišao sam to sve. Vidio sam kako to izgleda. Meni kao laiku za zdravstvo izgleda kao jedna zgrada u kojoj bi mogli biti smješteni učenici ali svakako i pacijenti, ali nakon što epidemiolozi utvrde činjenice i kažu da li nešto može ili ne može“, kazao je Anis Krivić, v.d. premijera KS.

Vijeće roditelja Srednje elektrotehničke škole među prvima je reagovalo na odluku Vlade KS da se u Željezničkom školskom centru uspostavi izolatorij. Naime, pomenuta škola se nalazi u neposrednoj blizini Željezničkog školskog centra. Traže da se odluka stavi van snage zbog opasnosti za učenike i uposlenike škole. Podsjećaju, da se u zgradi ŽŠC nalazi i vrtić.

VIJEĆE RODITELJA SREDNJE ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE

„Kao što Vam je poznato u navedenom objektu je smješten Vrtić, a 50-ak metara dalje je objekat naše škole koju pohađa oko 560 učenika. Stav Vijeća roditelja učenika naše škole je da se ovakvom Odlukom ugrožava nastavni proces, kao i zdravlje šire populacije. Naime, 560 učenika i njihovi roditelji, kao i nastavno-tehničko osoblje i njihove porodice, čine cca 2000 ljudi, koji bi u slučaju provođenja Odluke bili direktno izloženi zarazi COVID-19“.

„Roditelji su jako žustro reagovali i mi podržavamo svaku odluku koju roditelji donesu u narednom periodu. Ono što moram spomenuti da je upravni odbor Vijeća roditelja KS ovu inicijativu proslijedilo nadležnima. Znači zastupnicima KS, premijeru i svim ostalim sa apelom da se ova odluka stavi van snage i da se pronađe neko drugo mjesto za taj izolatorij“, kazala je Merima Bečarević, Vijeće roditelja KS.

Stručnjaci smatraju da su prijedlozi da se izolatoriji uspostavljaju u studentskim domovima, fakultetima ili školskim centrima neprihvatljivi. Također, velika greška je uspostaviti izolatorij na velikoj udaljenosti od Kliničkog centra ili Opće bolnice, smatra doktor Šukrija Zvizdić.

Direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović je ranije poručila da oboljeli od COVID-19 ne mogu biti primljeni u Infektološku kliniku Kliničkog centra, jer bi zdravlje ostalih pacijenata bilo ugroženo.

„Mislim da je to izgovor. Kad nešto nećete, nađete stotinu izgovora zašto nešto nećete, a kad nešto hoćete onda to uradite odmah. Infektivna klinika ima 120 i nešto kreveta. To su namjenski, specijalno pravljeni prostori pravljeni specijalno za ovakve situacije. Oni su u startu trebali biti kao i u svim drugim kliničkim centrima i bolnicama primarno iskorišteni pa bi se trebali razvijati drugi kapaciteti“, kazao je prim.dr.Dragan Stevanović, specijalista interne medicine.            

Direktor Opće bolnice profesor doktor Ismet Gavrankapetanović potvrdio je za Televiziju Sarajevo da je određeni broj pacijenata iz izolatorija Podhrastovi prebačen u Infetktivni odjel ove zdravstvene ustanove.

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH je naložilo svim bolnicama na području ovog entiteta da u roku od 72 sata stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta za prijem oboljelih od COVID 19.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.