Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Sjednica Predsjedništva Naše stranke nakon što je Predrag Kojović podnio ostavku: Izbor v. d. predsjednika ili vanredni kongres?

A o ostavci Predraga Kojovića krajnju riječ će dati Glavni odbor.

Ukoliko bude biran v.d. predsjednik Naše stranke do vanrednog kongresa – u tom slučaju tri su kandidata: Irma Baralija, Srđan Mandić ili Mirsad Čamdžić.

„Ja mislim da mogu govoriti u ime svo troje potpredsjednika odnosno potpredsjednice Irme, Srđana i mene da mi kao tim stojimo uz rame Kojoviću i stojimo jedno drugom uz rame. Mi imamo fantastične odnose i to će biti jedna vrsta političke procjene ko će kako u koje vrijeme i da li će uopšte preuzeti i na koji način ne mogu reći unaprijed jer bi bilo kakvo licitiranje bilo nepromišljeno“, rekao je Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke.

„Generalno za razliku od većine stranaka NS pokazuje da ima taj svoj demokratski kapacitet i čini mi se ovo je već treći, četvrti predsjednik. Sve te smjene su prošle na prilično jedan demokratski način.Ja vjerujem da će i na ovoj sjednici i pokazati se kao demokratska stranka u punom kapacitetu“, istakao je prof. dr. Asim Mujkić, FPN UNSA.

Iako članovi Stranke tvrde da su odnosi u stranci fantastični, pojedini analitičari smatraju da unutrašnji problemi postoje.

Vidljivo je to bilo i na primjeru glasanja za gradonačelnika Mostara, kao i nakon istupa Irme Baralije vezano za gradonačelnicu Sarajeva.

„Jasno je bilo ono izvinjenje koje je uputio gospodin Kojović. Ustvari, njegovo lično izvinjenje da stranka po tom pitanju nije imala zajednički stav, odnosno da gospodin Kojović nije imao očigledno punu podršku stranke za onakav jedan istup što je bio okidač da se gosp Kojović povuče sa ove pozicije“, kazao je Denis Čarkadžić, politički analitičar Istinomjer.

No, o još uvijek aktuelnom lideru Naše strane Predragu Kojoviću svi imaju riječi hvale.

„Ja poštujem što on daje ostavku, ubijeđen sam da će NS izabrati dobro rukovodstvo, al kad je Kojović u pitanju jedan od rijetkih političara u pravom smislu, ja djeci predajem na fakultetu kakav političar treba da bude“, kazao je Mujkić.

„Jako je rijetko da lideri političkih partija iz bilo kog razloga podnesu ostavke  upravo suprotno oni svim mogućim sredstvima silama bore da ostanu tu bez obzira na svoje stavove na odnose u stranci itd. i s tim u vezi i na taj način treba definitivno pozdraviti ovakav jedan potez gospodina Kojovića. Kako će se to dalje odraziti u stranci vidjećemo“, rekao je Čarkadžić.

Ipak, krajnju riječ dat će Glavni odbor Stranke kao najviši organ između dva kongresa.

Nezvanično saznajemo da ukoliko bude biran v.d. predsjednik Stranke, to će najizvjesnije biti aktuelni načelnik opštine Centar Srđan Mandić. Također, veliku šansu ima i na vanrednom kongresu.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.