online slots game malaysia
BiznisVijesti

TVSA/Video: Pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema u FBiH stupio na snagu

Danas je stupio na snagu Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH. Vlada Kantona Sarajevo traži stavljanje van snage ovog pravilnika jer će predstavljati veliki trošak za privrednike u Federaciji BiH. Povoljnija i efektnija bi bila softverska fiskalizacija, koju se već započeta u Republici Srpskoj.

Mada Parlament Federacije FBiH nije usvojio zakon o fiskalnim sistemima, federalna ministrica finansija Jelka Miličević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

„Dok svi nivoi vlasti na sve moguće načine pokušavaju da saniraju negativne posljedice COVID pandemije, izmjenom ovog pravilnika stvara se dodatni teret na i onako osjetljivu privredu i privrednike na području Federacije BiH koja im nalaže da moraju da zamjene fiskalne uređaje“, Adnan Delić, ministar privrede KS.

Zamjena fiskalnih kasa biće veliki trošak za privrednike koji su već pretrpjeli značajne gubitke zbog pandemije COVID-19.

„Parlament Federacije BiH je prošle godine odbio zakon kojim bi se obavezali privrednici da kupe nove fiskalne kase. Međutim, ministrica Miličević je našla rupu u postojećem zakonu i odlučila je donijeti Pravilnik. Svima je naredila kupovinu novih fiskalnih kasa koji če stvoriti gubitke privredi veće od 60 miliona koji su apsolutno bespotrebni“ ,rekao je Irfan Čengić, zastupnik u ZD PFBiH.

 Vlada KS traži stavljanje van snage Pravilnika o zamjeni fiskalnih sistema.

„Zaključkom tražiti izmjene odnosno stavljanje van snage ovog pravilnika kod Vlade Federacije BiH odnosno resornog ministarstva finansija FBiH i ministrice Jelke Miličević, koja je izmjenom ovog pravilnika nanijela negativne posljedice za sve privrednike na području Federacije BIH“, rekao je Delić.

Parlament Federacije BiH je prošle godine dao smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju, koja je povoljnija i efektnija od zamjene postojećih kasa. Manji bh. entitet je već započeo sa softverskom fiskalizacijom.

„Tada su zastupnici tražili da se uvede softverska fiskalizacija kao što je u zemljama Evropske unije, u Republici Hrvatskoj, kao što radi drugi bh. entitet trenutno, u kojem bi omogućio bolju kontrolu a puno manje troškove našim privrednicima“, dodao je Čengić.

Prema procjenama Vlade Federacije BiH, do 14. maja 2020. godine, bilo je 83 547 fiskalnih uređaja. Ukoliko Pravilnik ostane na snazi, privrednici u Federaciji BiH će potrošiti 60 miliona maraka za zamjenu uređaja. 

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia