online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Potpisan ugovor o donaciji sa predstavnicima sigurnih kuća u BiH

Prilikom potpisivanja ugovora sa osam sigurnih kuća u BiH koje će dobiti finansijsku podršku od Populacijskog fonda UN-a i Britanske ambasade u našoj zemlji, kao i jedne bh. društveno odgovorne kompanije – istaknuto je da su sigurne kuće u svom radu osjetile posljedice panemije koronavirusa. Radilo se u ograničenim okolnostima, ali s povećanim obimom posla.

„U toku 2019 godine u BiH je ubijeno 12 žena i djevojčica. Jako je teško kako je i rečeno predvidjeti kakve će te statistike biti do kraja 2020. godine. O nasilju u porodoci i njegovim uzrocima ne možemo govoriti bez pomena dubokih i sistemskih stereotipa i predrasuda koje su prisutne u našem društvu“, rekla je Dragana Pertić, predstavnica Fondacije „Lara“.

A pandemija korona-virusa posebno je ogolila krhkost tzv. sistema zaštite žena i djece žrtava nasilja, kaže predstavnica Udruženja „Vive žene“ iz Tuzle Jasna Zečević. Zbog mjera oganičenja kretanja, mnoge žene su bile primorane boraviti u kući te biti pod nadzorom nasilnika.

„Ograničenost kretanja bila je jedna dodatna prepreka da one potraže pomoć. Sve sigurne kuće u tom momentu govorim o Federaciji, nisu imale mogućnost adekvatno zbrinuti te žene. Govorim o početku pandemije, jer nismo imali prostor za izolatorij, gdje su žene po mjerama prevencije širenja koronavirusa trebale provesti izvjesno vrijeme“, istakla je Jasna Zečević, predstavnica Udruženja „VIVE ŽENE“.

A današnjim potpisivanjem ugovora osam sigurnih kuća s Populacijskim fondom UN-a i Britanskom ambasadom – sigurne kuće će dobiti finasijski podršku kao i mobilne uređaje za viber SOS-liniju.

„Od početka krize izazavane kovidom žrtve među ženama su porasle njihov broj je povećan a istovremeno kapaciteti sigurnih kuća su postali ograničeni. Neophodno je obezbjeđivati psihološku pomoć obezbjediti sigurne kuće“, kazala je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH.

„Rodno zansovano nasilje preovladava, to znači da je puno raširenije nego mislimo. 47 posto žena je bilo žrtva nasilja u određenom trenutku i mnoge žene su smještene u sigurnim kućam“, istakao je Hohn Kennedy Mosoti, UNFPA predstavnik za BiH.

Ugovor je potpisan i s bh. kompanijom koja će za sigurne kuće osigurati higijenske potrepštine za godinu dana.

„Mi smo za maksimalnu ravnopravnost i maksimalnu toleranciju, nultu toleranciju i prema djeci i prema ženama, prema svima. Mislim da u BiH treba više tolerancije u svim segmentima društva“, rekao je Petar Ćorluka, vlasnik Violete.

Ugovori su potpisani sa osam sigurnih kuća iz Tuzle, Modriče, Zenice, Banjaluke, Bijeljine, Mostara, Bihaća i Sarajeva.

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia