online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO: Potpisan memorandum o saradnji i partnerstvu između Fakulteta za kriminalistiku i Općine Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmin Ahić, potpisali su memorandum o saradnji i partnerstvu u oblasti zaštite i spašavanja. Biće to prilika za studente da kroz administrativnni, ali i praktični rad steknu neophodno iskustvo ali i u situacijama kada to treba, budu od pomoći.

Memorandum o saradnji i partnerstvu između Fakulteta i Općine Novo Sarajevo potpisan je na inicijativu studenta Rijada Idrizovića, koji je ujedno i vijećnik u Općinskom vijeću ove lokalne zajednice. Prepoznao je, kaže, kako treba afirmirati struku upravljanja u kriznim situacijama. Korist će, dodaje, biti obostrana.

„Gdje će Opština imati saradnju sa Univerzitetom, gdje će imati svakako ono za šta su plaćeni da prave strategije, što je najbolje za opštinu, tako i da studenti imaju koristi od toga kroz praksu koju će raditi eventualno u Opštini Novo Sarajevo u službi za civilnu zaštitu“, rekao je Rijad Idrizović, student.

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije još 2018. godine pokrenuo je inicijativu za saradnju s lokalnim zajednicama. Jedino je, kažu, Općina Novo Sarajevo prepoznala vrijednost ovakvih aktivnosti, prvenstveno za studente.

„Oni će imati priliku da kroz naše programe zajedno sa Općinom Novo Sarajevo vide kako sve to funkcioniše zajednički na terenu i da kroz određene programe kao što su programi cjeloživotnog učenja ili programi u praktičnoj nastavi dobiju potrebna znanja kako bi mogli što bolje odgovoriti ili priteći u pomoć onda kada to bude potrebno“, istakao je Jasmin Ahić, dekan Fakulteta.

„Mi ćemo gledati takve programe da realizujemo na terenu. Od načina uvježbavanja u sred prirodnih katastrofa, zemljotresa evakuacije zgrade, da imamo jednom godišnje zajedničku gdje ćemo napraviti pristuop jedne zgrade da vidimo za koliko se zaista može izvršiti evakuacija“, kazao je prof. Armin Krzalić, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Načelnik Općine Novo Sarajevo ističe da saradnja predstavlja otvaranje ove lokalne zajednice prema Univerzitetu u Sarajevu, što u prethodnom periodu nije bio slučaj.

„Prema Univerzitetu u Sarajevu smo otkočili nove procese vezane za izgradnju univerzitetske bibilioteke što je potreba i studenata ovog fakulteta tako da će ta saradnja biti i dalje unaprjeđivana na zadovoljstvo studenata ali i građana Općine Novo Sarajevo“, rekao je Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Prvi korak bit će formiranje komisije koja će imati zadatak da kreira jasan plan saradnje. Ovim programom bit će obuhvaćeno oko 200 studenata. S druge strane, fakultet će Općini ponuditi stručnu podršku, vezano za izradu strateških dokumenata i analiza. Sve će biti, poručuju, na dobrovoljnoj osnovi.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia