Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Počela kampanja “Zajedno smo Evropa” pod motom “Živi zdravo – diši čisto”

U naredna dva mjeseca građani Kantona Sarajevo će se gušiti u magli i smogu. Ništa bolje stanje nije u drugim većim bh. gradovima, gdje se indeks kvaliteta zraka zimi kreće od vrlo nezdravog do ekstremno štetnog po zdravlje građana. Svake godine 3.300 ljudi u BiH prerano umre od posljedica zagađenog zraka, pokazala je studija Svjetske banke. Poboljšanje kvalitete zraka i smanjenje zagađivača je među prioritetima naše zemlje na putu ka EU.

Pod motom „Živi zdravo – diši čisto“ počela je kampanja „Zajedno smo Evropa“ pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u BiH. Na platou u Istočnom Sarajevu postavljen je šator, u kojem se građani mogu edukovati o zagađenosti zraka u našim gradovima, ali i načinu kako da se ovaj problem riješi.

Po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi. U svijetu je odmah iza Sjeverne Koreje, podaci su Udruženja „Ekoakcija“. U Centralnom dijelu šatora mladi su testirali svoje znanje o uzročnicima zagađenosti.

Izlaganje visoko zagađenom zraku može izazvati niz posljedica po zdravlje. Povećava se rizik od pojave respiratornih infekcija, srčanog udara, moždanog udara i raka pluća.

Dugoročni cilj Europske unije je postići nivo kvalitete zraka koji ne utiče negativno na ljudsko zdravlje i okolinu. EU na različite načine nastoji smanjiti zagađenje zraka: putem zakonodavstva, saradnjom sa sektorima koji su odgovorni za zagađenje zraka. Vlasti i građani Bosne i Hercegovine, moraju povesti više računa u ovom problemu, koji utiče na zdravlje građana, ali i na ekonomiju, turizam i druge sfere života.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.