online slots game malaysia
KulturaVijesti

TVSA/Video: „Pisana riječ kroz fondove i biblioteke BiH“ obilježava se 75 godina NUB BiH

Promocijom publikacije „Pisana riječ kroz fondove i univerzitetske biblioteke BiH – katalog stare periodike“ otpočela je manifestacija kojom se obilježava 75 godina Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Podsjećamo da su u julu ove godine Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Naslovne stranice publikacija, tekstovi o njihovom nastanku i urednicima, prve novine štampane u BiH, samo su neki od sadržaja hronološki poredani u novoj publikaciji  „Pisana riječ kroz fondove i univerzitetske biblioteke BiH – katalog stare periodike“ koja je od sada dostupna i široj čitalačkoj javnosti.

Bila je ovo prilika da se promotori osvrnu na pisanu riječ koju fra Mile Babić smatra značajnim događajem u civilizacijskom i obrazovnom smislu, kazavši kako se pismo pojavljuje u velikim kulturama, filozofijama i religijama.

Štampanjem ovog kataloga javnosti je dat bolji uvid u bogate fondove Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, a za sve buduće istraživače ovo će biti riznica znanja o štampi u BiH gdje se mogu informisati o političkim, kulturnim i društvenim zbivanjima u svijetu i kod nas.  

Leila Kurbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia