online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Održana panel diskusija “Razvoj politika za socijalno uključivanje djece i mladih u riziku“

Razvoj politika za socijalno uključivanje djece i mladih u riziku bila je tema panel diskusije koju je organozavalo Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE. Cilj tih politika treba biti osiguranje sistematičnijeg pristupa u oblasti mentorskog rada s djecom u riziku, a to su onda djeca koja odrastaju u teškim životnim uslovima, poput djece bez roditeljskog staranja.

Potaknuti priču o politikama za socijalno uključivanje djece u riziku, s naglaskom na razvoj novih inovativnih socijalnih usluga unutar sistema socijalne zaštite i podrške ovoj djeci – jedan je od ciljeva kojima teži Udruženje.

„Ono sto je činjenica je da trenutni spektar socijalnih usluga vrlo malo tretira oblast mentalnog zdravlja posebno kod djece u riziku, a koje je narušeno ne samo u vrijeme pandemije, nego i od ranije“, rekao je Amir Hasanović, izvršni direktor Udruženja za prevenciju ovisnosti „NARKO-NE“.

„Ovo je jedna dobra prilika bila koja je trajala na svu sreću jedan duži vremenski period da se u sistem uključi ne vladin sektor sa svojim resursima tamo gdje drustvene institucije ne mogu u potpunosti i adekvatno odgovoriti na probleme“, istakao je Samir Suljagić, direktor JU Centar za socijalni rad.

Mentorski program „Stariji brat, starija sestra“ koji ovo udruženje, provodi već 15 godina, zasniva se na kontinuiranom ljudskom kontaktu, koji, između ostalog, nudi usmjerenje prema zdravom razvoju, budućnosti i prijateljstvu.

U program je uključeno je više od 700 volontera te 600 djece u riziku. A iz Udruženja ističu da teže osigurati održivost mentorskih programa u Kantonu Sarajevo jer bi na taj način bio uključen veći broj djece u riziku.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia