online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Određeni lijekovi u BiH skuplji nego prije pandemije

Cijene lijekova su od početka pandemije nekoliko puta porasle, kažu u udruženjima za zaštitu potrošača u našoj zemlji. Pored lijekova poskupili su suplementi, vitamini i dodaci prehrani. Mnogi građani se zbog toga odlučuju na kupovinu lijekova u drugim zemljama.

Iz Komore magistara farmacije FBiH kažu kako su marže u apotekama ograničene, a da su cijene lijekova i drugih preparata skuplje zbog administrativnih usluga.

Od marta mjeseca prošle godine i početka pandemije korona-virusa, povećana je potražnja za svim lijekovima.

Povećane su i cijene. Iz Udruženja potrošača „Don“ iz Prijedora kažu da se građani radije odlučuju na kupovinu lijekova u Srbiji, Crnoj Gori, Turskoj, pa čak i Ukrajini.

„Lijekove koje ranije nismo monogo koristili, a koji se koriste sada protiv zgrušavanja krvi, poput XARELTO-a, jako skup kod nas 130 maraka, isti u Srbiji i Turskoj i tamo mnogo jefitniji“, rekla je Murisa Mirić, Udruženje za zaštitu portošača „DON“.

Prema Pravilniku o načinu kontrole cijena i načinu oblikovanja cijena lijekova u BiH, maksimalne cijene lijekova za naše tržište utvrđuje Agencija za lijekove i medicinska sredstva u BiH. Toga se moraju pridržavati sve veledrogerije, sa najvećom maržom do 8 posto prema apotekama, koje formiraju cijenu lijekova prema potrošačima.

„Najveća marža je 25 posto, defisana zakonom, svaki lanac apoteka unutar toga definiše i ide se, kod skupih lijekova, marže idu do minimuma“, sitakla je Dijana Roković, JU Apoteke Sarajevo.

Cijene lijekova su različite od kantona do kantona. Građani Kantona Sarajevo su tocilizumab, lijek koji se koristi za liječenje covida 19, plaćali 1.000 maraka, dok je u Tuzlanskom kantonu besplatan. Lista lijekova u KS nije usklađena sa listom lijekova u Federaciji. Odlukom Skupštine KS za tocilizumab, remdesivir i faviru građanima se refundiraju troškovi.

„Mi smo otjerali sve kuće koje su bile strane i dobro radile, Astra i Pfizer, jer nemaju sada tržište i nema ih na listama“, stava je Bilsena Šahman, Komora farmaceuta FBiH.

Porezi na lijekove u zemljama regiona se kreću od 5 do 7, a u BiH su 17 posto, podsjeća Šahman. Zbog zatvaranja predstavništava u našoj zemlji nabavka se vrši preko više transportera, što povećava cijenu lijekova.

Tržište nije jedinstveno i administracija poskupljuje lijekove u Bosni i Hercegovini. Svaki kanton ima posebnu listu lijekova, koje nisu usklađene sa listom lijekova u Federaciji, dok Republika Srpska ima generičku listu lijekova. Sve ovo utiče na krajnju cijenu.

Jamin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia