online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Najavljenja strategija ograničenja korištenja čvrstih goriva u KS za period 2021. – 2031.

Najavljena Strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2021. – 2031. podrazumjeva i zamjenu korištenje uglja gorivom koje je ekološki prihvatljivije. Ta alternativa bi bio prirodni gas, prije svega. No, otvara se pitanje da li građani mogu finansijski izdržati plaćanje skupljeg energenta kako bi bio eliminisan najznačajni uzrok aerozagađenja u Sarajevu. 

Naš sagovornik se bavi prodajom uglja za domaćinstvo. Tvrdi da su njegov biznis i pripadajuća radna mjesta već ugroženi jer moraju plaćati kontrolu ekološke ispravnosti svakog kamiona s ugljem, iako, kaže, sličnu potvrdu već dobijaju u rudnicima, odakle i preuzimaju ugalj.

Osim toga, značajan broj stanovnika ne bi moglo finansijski izdržati prelaz s uglja na plin. Ilustruje to primjerom četveročlane porodica, u kući prosječnih karakteristika ističe Zlatko Bajrić, vlasnik firme za prodaju uglja, Sarajevo.

Prednost plina je što praktično nema čvrstih čestica niti sumpordioksida. S druge strane, energija u uglju je najjeftinija, čak košta dva puta menje od plina.

S tehničkog i finansijskog aspekta, korištenje plina bi za mnoge građane u Kantonu Sarajevo bilo olakšano jer su brojna domaćinstva već spojena na sistem.

Na području Kantona Sarajevo 26.162 domaćinstava je priključeno na distributivni gasni sistem i ima mogućnost korištenja prirodnog gasa kao energenta, ali ga ne koriste. Od ovog broja, Sarajevogas ima potpisane ugovore s 11.107 korisnika koji gas ne koriste duže od 12 mjeseci i kojima se na njihov zahtjev za ponovno korištenje može pustiti gas, ali uz pregled unutrašnje gasne instalacije.

Iz Sarajevogasa poručuju da u kontinuitetu kroz različite projekte animiraju građane da čvrsta goriva koja koriste za zagrijavanje stanova zamijene za ekološki najprihvatljivije – prirodni gas.

Jedan od takvih značajnijih projekata je subvencioniranje troškova izgradnje novih priključaka na distributivnu gasnu mrežu, kao i projekat subvencioniranja rekonstrukcije unutrašnje gasne instalacije. Projekat realiziramo u saradnji s Ministarstvom prostoronog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a novac izdvaja Vlada KS.

Iz Vlade KS je poručeno da će Strategijom o ograničenju korištenja čvrstih goriva biti utvrđena i potrebna sredstva za prelazak korisnika na ekološki prihvatljivije energente. A već je data saglasnost za realizaciju pilot projekta subvencioniranja zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva u domaćinstvima sa certificiranim pećima i toplotnim pumpama.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia