online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Na Skenderiji otvoren koridor za slijepe

Slijepe i slabodvine osobe u KS nizom aktivnosti obilježile su Međunarodni dan bijelog štapa. Iz Udruženja koje broji oko 400 članova, ističu da su 15. oktobar ove godine dočekali u nešto boljem ozračju nego je to bilo ranije, ali ne i u svim oblastima. O tome se govorilo i na okruglom stolu “Položaj slijepih osoba u KS sadašnje stanje i perspektive. Na Međunarodni dan bijelog štapa svečanim presjecanjem vrpce otvoren je i koridor za slijepa i slabovidna lica koji će im pomoći pri kretanju i omogučiti im samostalniji život.

Nadina Imamović je rođena kao visokoslabovidna osoba. Unatoč brojnim problemima s kojima se suočavala, nije odustala od svojih ciljeva. Danas je na master-studiju  na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za socijalni rad. Nakon završetka školovanja nada se, kaže, zaposlenju i većem angažmanu u organizacijama koje se bave zagovaranjem prava osoba s invaliditetom.

Nadina ističe da je potrebno puno više govoriti o problemima s kojima se suočavaju slijepe i slabovidne osobe, naročito kada je riječ o arhitektonskim barijerama.

Na širem području Skenderije otvoren koridor za slijepe i slabovidne osobe. To su taktilne trake i zvučni semafori koji će im pomoći pri kretanju. Sada je Udruženje slijepih i slabovidnih povezano, između ostalog, sa svim stajalištima javnog prevoza. Ovaj projekat finansirala je Vlada KS.

„Napokon smo uspostavili koridor kojim će se slijepa i slabovidna lica moći kretati do insititucija KS i Općine Centar i jako bitno do stajališta javnog prevoza“, kazao je Adi Kalem ministar saobraćaja KS.

„Do kraja ove godine najavljujemo usvajanje još jednog sličnog projekta odnosno proširenje ovog postojećeg, kako bi smo povećali broj insitucija koje će biti uvezane u ovu infrastukturu. One praktično život znače za slijepe i slabovidne osobe u KS“, istakao je Mario Nenadić, premijer KS. 

Održan je i Okrugli sto „Položaj slijepih osoba u KS – sadašnje stanje i perspektive“. Osim projekta koji se odnosi na kretanje slijepih, istaknuti su i drugi određeni pomaci u odnosu na prethodnu godinu.

„Stvarno možemo reći da smo napravili značajne pomake u odnosu na prethodni 15. oktobar, jer je u međuvremenu u KS usvojena nova o uredba o pomagalima“, kazao je direktor Udruženja slijepih KS.

On je istakao kako se posljednjih godina dešavaju pozitivne promjene. Sarajevo se polako prilagođava, postavlja se sve više semaforma.

„Sva ova naša priča svakog 15. oktobra naišla je na odgovor, ali daleko je to od toga da možemo reći da je grad pristupačan“, kazao je Zuko.

Dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. oktobra od 1964. godine. Cilj je podići svijest u društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.

Amra Hamzić, TVSA

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia