online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Milione maraka godišnje građani KS plaćaju upraviteljima za održavanje zgrada, veliki broj stanara nije zadovoljan uslugama


Milione maraka godišnje građani Kantona Sarajevo plaćaju upraviteljima za održavanje zajedničkih dijelova zgrada. Najveći broj stanara nije zadovoljan uslugama koje dobijaju, zbog čega prestaju plaćati račune. Zato su i potraživanja upravitelja ogromna. U ovoj situaciji najviše su na gubitku oni građani koji plaćaju uslugu koju nemaju.

Prije dvije večeri u na Trgu ZAVNOBiH-a na Alipašinom polju, došlo je do požara u podrumu zgrade. Požar je brzo lokalizovan, ali je dim umalo bio koban po suprugu i kćerku Samira Hastora.  

„Bio sam u stanu na 6. spratu, čekao da mi dođu dati injekciju protiv bolova, supruga s adjeteotm izašla, dijete 10 godina, oni su počeli bježati od panike dole niz stepenice i završili su na kisiku“, kazao je Samir Hastor, predstavnik etažnih vlasnika.

Nakon uviđaja pripadnika MUP-a KS utvrđeno je da su uzrok požara dotrajale električne instalacije. Samir kaže kako su te instalacije u podrumu gorile nekoliko puta. Od upravitelja „Sarajevostana“ je tražio da ih zamijene. Međutim, problem je dug od 10.000 maraka koje stanari ove zgrade imaju prema upravitelju.

„Sve što se dešavalo uračunato je u osiguranje, pare od osiguranja su oni naplatili, ali nisu posao završili, prije godinu i nešto instalacija trebala biti završena, ali nismo uspjeli“, dodao je Hastor.

Iz „Sarajevostana“ danas bez odgovora na naš upit. U cijelom gradu građani imaju probleme sa komunalnim uslugama. Od početka aprila voda se nakuplja u šahtovima i izlijeva u garaže u Ulici Patriorske lige na Koševu. Upravitelj „Sarajevostan“ ih je uputio na preduzeće „Vodovod i kanalizacija“. Iz „Vodovoda“ su, nakon izlaska ekipe na teren, utvrdili da je kvar nastao zbog pucanja stakla na vodomjeru. Od stanara su tražili da plate novo staklo.

„Od 15.aprila do danas imamo u šahtu 2 metra vode u garažama imamo vodu, curi ispod zgrade, problem je što je javno preduzeće nedogovorno“, Damir Avdibegović, Ulica Patritske lige.

Voda je u međuvremenu počela curiti ispod toplovodnih instalacija. Ekipe „Vodovoda i kanalizacije“ su jučer jučer su vršile popravku kvara na vodovodnoj mreži u ulici Patriotske lige br. 28. saopšteno je iz ovog preduzeća.

„Nakon popravke kvara, ustanovljeno je dalje isticanje vode između brojeva 26 i 28 u navedenoj ulici, te je daljom detekcijo, u kasnim noćnim satima  otkriven kvar na adresi Bolnička br. 11. Konstatovano je, da voda sa te adrese gravitira prema adresi Patriotske lige br. 26. Danas, u toku dana, ekipe će na terenu otkloniti kvar.“

U resornom ministarstvu kažu da su trenutnim stanjem u ovoj oblasti svi nezadovoljni. Oni smatraju da bi se problemi mogli riješiti izmjenama Zakona o komunalnoj djelatnosti, gdje će se odnosi između upravitelja, građana i komunalnih preduzeća drugačije definisati.

Ova zgrada na Trgu ZAVNOBiH-a mjesecima je bez gromobrana. Nove gromobranske instalacije nikada nisu postavljene. Dok se ne to ne završi, Samir i njegove komšije se mogu uzdati samo u sreću da ih neki novi požar neće zadesiti.  

Jasmin Begić, TVSA
  


5 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia