online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Masovnija vakcinacija se ne očekuje do kraja godine

U posljednjih 15 dana u Kantonu Sarajevo, epidemiološka situacija se polako smiruje. Znatan pad broja novozaraženih ukazuje da je pooštravanje mjera imalo značajan efekat u spriječavanju dalje zaraze. Međutim, to neublažava činjecu da treći val koronavirusa odnosi još uvjek mnoge živote, te da se još uvjek nije pristupilo masovnoj imunizaciji.

Ključno sredstvo za sprečavanje korona-virusa, odnosno smrtnih slučajeva – jeste vakcinacija. Međutim, uprkos činjenici da je određen broj vakcina stigao u Federaciju Bosne i Hercegovine, još se nešto čeka, i pored činjenice da pojava novog soja virusa kod zaraženih izaziva tesku kliničku sliku pa i smrtni ishod.

„Mi u potpunosti u svijetu nismo upoznali taj virus i njegova djelovanja, svaki od tih valova izaziva neku drugu kliničku sliku, i za te sojeve neku drugu. Taj britanski soj izaziva težu kliničku sliku, te afrički koji je u BiH tako da mi ne znamo kada nas čeka novi val kao i kakvi će biti slijedeći ishodi“, istakla je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Vakcinacija može spriječitikomplikacije i ublažiti teški tok bolesti. U Kantonu Sarajevo sve je spremno za imunizaciju stanovništva, ali masovnu vakcinaciju ipak moramo sačekati do dolaska novog kontingenta vakcina.

„Koji neće biti jako velik. Sarajevo ukupno kroz Covax očekuje vakcine za 83 000 osoba nekih 160 000 doza to nije dostatatno te 83 000, to je 20% stanovnika. Druge navabake kroz FBiH, vidjeli ste kako ide“, dodala je Pilav.

Ipak, masovnija vakcinacija se ne očekuje do kraja godine. Tek od ovog mjeseca, s dolaskom novih doza vakcina putem Covax mehanizma, trebalo bi da počne imunizacija onih starosnih grupa kod kojih se stalo, odnosno da se zavrsi vakcinisanje zdravstvenih radnika, osoba u staračkim domovima, pa da se nastavi po daljnjim prioritetima. Podsjećamo, prioriteti koji su doneseni na nivou Federacije BiH su:

PRIORITETNE GRUPE

1. Zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove

2. Osobe u staračkim domovima i socijalnim ustanovama

3. Osobe iznad 65 godina

4. Hronični bolesnici

5. Osobe koje rade u određenim značajnijim javnim službama

6. Svi ostali građani

Imunizacija nije razlog da se građani opuštaju, ističu stručnjaci. I nakon vakcinacije važe stroga pravila, a sve u svrhu da se drugi ne bi zarazili. Još je nepoznato da li je onaj ko je vakcinisan i dalje zarazan. A činjenica je i da stopostotne zaštite nakon primljene vakcine – nema.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia