online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Krajem sedmice javni poziv za 30 miliona KM pomoći ugostiteljsko – turističkom sektoru

Vlada Federacije BiH je osigurala 30 miliona maraka pomoći ugostiteljsko-turističkom sektoru, hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima. Krajem ove sedmice će biti raspisan javni poziv. Cilj je pomoći svim hotelima kako bi prebrodili do sada najtežu turističku sezonu, u kojoj su mnogi hoteli zatvorili svija vrata, a radnici ostali bez posla. Iznos finansijske pomoći privrednim subjektima u ovom sektoru će biti određen sukladno broju radnika i uplati poreza u protekloj godini.

Pandemija korona-virusa najviše je pogodila ugostiteljsko-turistički sektor, hotelijere i turističke agencije. Gubitak hotelijera u proteklih šest mjeseci je čak 90 posto u odnosu na prošlu godinu. Sedamdeset posto radnika iz ovog sektora je ostalo bez posla. Kako bi se zaustavio taj trend, Vlada FBiH odlučila je pomoći svim hotelima bez obzira na kategorizaciju.

Podjela novca biće izvršena prema visini prometa koji je oporezovan u protekloj godini. Preduslov za dobijanje pomoći je da privredni subjekti imaju gubitke veće od 40 posto, te izmirene obaveze za radnike do 30. juna. Cilj je održati poslovanje hotela do početka naredne godine, kada će Vlada FBiH donijeti nove mjere.

Mjesečni troškovi održavanja jednog hotela iznose od 40.000 do 50.000 hiljada maraka, ne računajući plate radnika. Novom naredbom Kantonalnog kriznog štaba, u jednoj prostoriji ne može se nalaziti više od 30 ljudi, te su u hotelima otkazane brojne konferencije, čime su izgubili prihode.

Ekonomski stručnjaci smatraju da će ove uredbe u životu održati velike kompanije, ali se boje da će mala i srednja preduzeća ostati bez prihoda.

Nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, koja se odnosi na ogranivčavanje broja osoba u zatvorenom prostoru, negativno je uticala na ugostitelje. Dok jedni traže način da opstanu u ovim uslovima, drugi su primorani zatvoriti vrata svojih objekata, poput ovog kluba na Marijin-Dvoru.

Iz Udruženja turističkih privrednika BiH su tražili od Federalnog i kantonalnih kriznih štabova da budu konsultovani kod donošenja ovih odluka. Jer, nakon zatvaranja nekog privrednog subjekta, na gubitku su i radnici i država.

Jasmin Begić, TVSA


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia