online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Održana konferencija za medije Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH

Ukoliko Vlada KS nastavi ignorisati zahtjev Sinidikata radnika komunalne privrede u FBiH za dijalogom s ciljem rješavanja nagomilanih problema može se očekivati jedna do njegovih mjera poput štrajka. Stanje komunalne oblasti je sve teže što za posljedicu ima nemogučnost pružanja kvalitetne usluge poručuju sindikalci.

Političko prepucavanje preko zaposlenih u komunalnim preduzećima – najveći je problem ključne oblasti za funkcionisanje grada, stav je Sindikata.To za posljedicu, kažu, ima česte smjene uprava i zanemarivanje činjenice da nedostaje sredstava za rad te da plate nisu povećane od 2006, kao i to da nije potpisan kolektivni ugovor.

Najteže stanje je u Grasu, ali za to nisu krivi radnici i njihove tužbe teške 30 miliona maraka.

No njihove nabavke nema, kao ni odgovora šta će radnici voziti u naredne dvije godine. U preduzeću ViK, prema riječima sindikalaca, zbog stalne promjene direktora, a za osam mjeseci bilo ih je četiri, o vodosnabdijevanju grada brinu nekvalifikovani i kvalifikovani radnici.

U Toplanama 86% sredstava je otpisano, vrijednost boda nije povećana 15 godina, a za tri godine promijenjeno je pet direktora, tvrde iz Sindikata.

Teška situacija je i u preduzeću „Rad“, ističu iz njegovog sindikata. Uz najniže  plate u komunalnoj privredi, kažu da je ipak najveći problem što se ne nabavljaju nova vozila za odvoz komunalnog otpada.

U Kantonalnom odboru kažu da će sljedeće sedmice održati još jedan sastanak  i nakon toga će odlučiti da li će zbog odbijanja Vlade da s njima razgovara poduzeti  zakonom dozvoljene radnje: neposlušnost ili štrajk upozorenja, odnosno generalni štrajk.

Goran Morić, TVSA   

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia