SarajevoVijesti

TVSA/Video: Kandidati pred izbore postaju sve nervozniji, a poruke sve brutalnije

Transparency International je uputio prijavu protiv Fikreta Prevljaka Centralnoj izbornoj komisiji, jer je na predizbornom skupu uputio prijetnje predsjedniku Naše stranke Predragu Kojoviću. U Transparencyu smatraju kako je prekršen član 7. Izbornog zakona BiH, kojim se zabranjuje korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Za devet dana u Bosni i Hercegovini će biti održani lokalni izbori, na kojima će građani birati načelnike i članove opštinskih vijeća u svojim lokalnim zajednicama. Kako se taj dan bliži kandidati postaju sve nervozniji, a poruke sve brutalnije. Takvu jednu poruku uputio je kandidat SDA za načelnika Opštine Ilidža predsjedniku Naše stranke Predragu Kojoviću.

„On je taj koji zagovara građansku BiH ili je kaže neće biti. Biće BiH, ali tebe neće biti, siguran budi“, rekao je Fikret Prevljak, kandidat SDA za načelnika Opštine Ilidža.

U Transparency Internationalu su ovu poruku okarakterisali kao govor mržnje i uputili prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK). Radili su to već nekoliko puta otkako su raspisani lokalni izbori.

„Vidjet ćemo kako će CIK postupiti, u slučaju Ujedinjene Srpske su imali pokušaj da sankcionišu stranku, ali je sud tumačio zakon na način da se ova pravila ponašanja odnose samo na zvanični period izborne kampanje“, kazala je Ivana Korajlić, Trensparency International.

U poruci koju je uputio javnosti Fikret Prevljak ističe kako ni u kojem kontekstu ne treba govoriti da neće biti Bosne i Hercegovine. Tvrdi da su njegove riječi krivo interptetirane.

„Što se tiče optužbi da sam prijetio Kojoviću odlučno ih odbacujem. Niti u jednom trenutku nisam namjeravao ugroziti Kojovićevu ličnu sigurnost, niti sam ciljao na njega, niti mu prijetio na bilo koji način“.

Prije nekoliko dana verbalnim napadima na Facebooku bio je izložen kandidat „Četvroke“ za načelnika Opštine Centar Srđan Mandić. Poručeno mu je da se kandiduje u Istočnom Sarajevu ili na Palama, a negirali su i da je bio pripadnik Armije BiH.

„Sviđalo se to nekome ili ne, s ponosom mogu reći da sam bio pripadnik Armije BiH“, kazao je Srđan Mandić, kandidat „Četvorke“ za načelnika Opštine Centar.

Diskreditacija političkih protivnika u BiH karakteristična je za vrijeme, ali i poslije izbornog procesa. Na taj način se kompenzira nedostatak političkih ideja i kvalitetnih programa, kaže Vehid Šehić, nekadašnji član Centralne izborne komisije. On smatra kako ovakvo ponašanje mora biti sankcionisano.

„To mora biti predviđeno zakonom, ali kakvu će odluku CIK donijeti, to je do njih, mi smo ranije zbog ovakvih istupa sa određenih lista skidali kandidate“, kazao je Vehid Šehić, politički analitičar.

Ideje građanske države u kojoj se maksimalno poštuju građanska i politička prava, odgovaraju svim državotvornim strankama u Bosni i Hercegovini. Takva je i Stranka demokratske akcije, ističe Adil Kulenović.

„Mnogi naši političari dali su sebi za pravo da postupaju na način populizma, da ne gledaju šta će njihove izjave imati za posljedicu, nego je bitno senziiblzirati glasačko tijelo da se solidariše i prihvate takve lidere“, kazao je Adil Kulenović, Krug 99.

Naši sagovornici podsjećaju kako etnički principi uređenja Bosne i Hercegovine dominiraju kod antidržavnih stranaka. Za ovakve izjave političara neophodno je propisati sankcije u Izbornom zakonu BiH. Političari moraju naučiti da su odgovorni za ono što javno kažu.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.