SarajevoVijesti

TVSA/Video: Građani Ilijaša protestvovali, sumnjaju u izbornu krađu

Nekoliko stotina građana Ilijaša protestuje ispred zgrade Općine Ilijaš jer sumnjaju u izbornu krađu. Naime, mada je kasno sinoć kandidat Četvorke za načelnika Ilijaša Amar Dovadžija imao značajnu prednost nad kandidatom SDA Akifom Fazlićem, podaci obrađeni danas pokazuju da ta prednost više ne postoji i da su dva kandidata ujednačeni po broju glasova. Amar Dovadžija i njegove pristalice traže da se ponovo prebroje svi glasovi.

Građani Ilijaša traže da CIK BiH prebroji glasove jer sumnjaju da je općinska izborna komisija pod kontrolom SDA, te da pokušava osporiti pobijedu kandidata Četvorke Amara Dovadžije koji je po njihovom mišljenju novi načelnik Općine Ilijaš.

Kandidat za načelnika Općine Ilijaš Amar Dovadžija traži da se pošteno prebroji svaki glas. Smatra da je čudno što je sinoć imao veliku prednost u odnosu na protukandidata i što se ta prednost istopila preko noći. Kaže da nije problem to što hoće da prevare njega, već što hoće da prevare 5000 ljudi koji ga podržavaju.

“Gospodin Fazlić je došao danas sa informacijom i sa porukom da ništa ne može da ide prema CIK-u, da mora da se otvori sedam  vreća sa sedam biračkih mjesta. Zanimljivo, sa šest na kojima sam ja pobijedio. Ono što je simptomatično je da vladajuća struktura na svakom biračkom mjestu je imala po tri-četiri člana. Danas oni traže da se nešto ponovo prebrojava. Mi nemamo problem. Neka se sva biračka mjesta ponovo prebroje”, kazao je Amar Dovadžija, kandidat za načelnika Općine Ilijaš.

“Mi ne tražimo da oni odustanu od brojanja. Mi smo za svako brojanje glasova ali u svakom trenutku očekujemo da se ispoštuje naš zahtjev koji smo uputili i CIK-u i Opštinskoj izbornoj komisiji, da prebroji sedam drugih izbornih mjesta, a mi imamo osnov sumnje da je došlo do određenih malverzacija, na kojima je Akif Fazlić odnio određenu izbornu pobjedu”, istakao je Halil Sulejmanović, šef izborne kampanje Amara Dovadžije.

Općinska izborna komisija Ilijaš je u ranim jutarnjim satima primila izborni materijal sa redovnih biračkih mjesta kao i materijal koji su dopremili mobilni i covid timovi. Predsjednik komisije ističe da je oko tri hiljade listića problematično jer je uočeno da je više potpisa građana nego glasačkih listića koji su registrovani na određenim izbornim mjestima zbog čega softver u CIK-u ne prihvata podatke. Općinska izborna komisija je zbog toga podnijela zahtjev za otvaranje šest vreća.

“Mi smo u skladu sa članom 62 Pravilnika podnijeli zahtjev CIK-u da nam se izda naredba odnosno mogućnost da Opštinska izborna komisija sa svojim timom u prisustvu akreditovanih posmatrača političkih subjekata otvori takve vreće I da se utvrdi rezultat odnosno da se otklone ti statistički podaci koji ne dozvoljavaju prohodnost u bazi”, rekao je Velid Fazlić, predsjednik Općinske izborne komisije Ilijaš.                 

Ukoliko zahtjev Općinske izborne komisije Ilijaš ne bude odobren, kompletan izborni materijal će biti otpremljen u Glavni centar za prebrojavanje glasova u Zetri gdje će glasovi biti prebrojani i verifikovani.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.