online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Sistem finansijskog upravljanja i kontrole je zakonska obaveza institucija javnog sektora

Uspostava sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK), zakonska je obaveza institucija javnog sektora, koja predstavlja jednu od smjernica iz poglavklja 32 pregovora sa EU. Ovaj sistem do sada su uveli Parlament BiH, sekretarijat Vlade FBiH, Federalna sudska policija, Fond za zaštitu okoliša FBiH i ministarstva na svim nivoima. Da bi ispunili ovu, FUK sistem trebaju uspostaviti i ostale institucije javnog sektora u FBiH.

Elektronska platforma finansijskog upravljanja i kontrole u javnim institucijama su prema direktivama EU obavezni uspostaviti korisnici budžeta na svim nivoima vlasti. Na ovaj način javni sektor trebao bi se približit ispunjavanju uslova iz 32. poglavlja EU mape pute, kažu u Agenciji koja je vlastitim snagama kreirala ovaj potpuno domaći proizvod, a u nekim institucijama je već implementiran sistem.

“Cilj je bio da se na vrlo jednostavan način da dođemo do toga da se kreiraju mape puta i registri rizka. Mislim da smo u tome uspjeli i da će to umnogome pomoći obveznicima iz javnog sektora u BiH”, kazala je Zikreta Tubić, poduzetnica.

Priča koja stoji iza ovog projekta zanimljiva je, jer uprkos padu prometa zbog pandemije koronavirusa, nisu otpuštali radnike, niti odustajali od započetog posla. Lockdown su preživjeli i danas funkcionišu bez prava na subvenicje zbog posljedica pandemije.

Nakon uvođenja sisitema Finansijskog upravljanja i kontrole, proces utroška javnog novca je transparentniji, a institucije i građani u svakom momentu znaju u kojoj je fazi implementacija određenih stavki planiranih za budžetsko finansiranje.

U toku su seminari, edukacija i prezentacija ove elektronske platforme, koja bi uskoro trebala postati sastavni dio javnog sistema finansija u BiH.  

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia