online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Uskoro dostupan digitalni katalog primjera dobrih online praksi u nastavi

Digitalni katalog primjera dobrih online praksi u nastavi, nastao kao rezultat projekta “Stručno usavršavanje nastavnika i menadžmenta škola putem webinara za proces planiranja online i kombinovanog oblika podučavanja”, od ponedjeljka će biti dostupan na internet stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, s ciljem stručne podrške svim nastavnicima.

Katalog dobre online prakse sadrži primjere nastavnika koji upotrebom digitalnih alata pokazuju kako postići dobre obrazovne rezultate kod djece i postići ciljeve časa. Također, namjera ovakvih projekata je i standardizacija kvalitete i sadržaja obrazovanja na nivou KS.

„Glavni cilj ovog projekta bio je pružiti kontinuiranu stručnu podršku nastavnicima i stručnim saradnicima u obrazovnim ustanovama u realizaciji online i kombinovane nastave“, Naida Hota – Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

„Naši nastavnici su zaista sjajno prilagodili tu praksu i razmišljali na koji način je bitno doći do ishoda učenja odnosno šta je prioritet i kako postići te pedagoške ciljeve u nastavi“, rekla je Sanja Kabil, šefica odjeljenja za obrazovanje UNICEF-a.

Primjeri dobre prakse iz kataloga trebalo bi da unaprijede kvalitet rada s djecom u online i kombiniranom modelu nastave. Projektom su obuhvaćene i predškolske ustanove.

„Najbolje mjesto za učenje jeste naravno učionica i škola to je svima poznato, medjutim poslije pandemije podučavanje nikada neće biti isto. Zašto? Mi ne možemo ograničavati djecu da žive i rade ono sto smo mi naucili i na sta smo se navikli. Oni su rođeni u drugom vremenu i mi treba da ih pratimo u tom vremenu. Pored učionice i bliskih susreta njima je potrebno da nauče da rukuju sa digitalnim alatima, jer mi živimo stvarnost tj u virualnom svijetu jer je to njihova budućnost“, istakla je Semira Fočo, predstavnica nastavnika.

„Mi smo odlučili da snimamo naše aktivnosti u kućama, vrtićima, a snimke smo slali roditeljima putem Viber grupa, platformi… Zadaci koji su proizilazili iz naših aktivnosti bili su osmišljeni na taj način da se za njihovu realizaciju koriste materijali koje smo imali kod svojih kuca. Na ovaj način smo pokušali održati kontinuitet naših aktivnosti  i vrijeme koje su djeca provodila kod kuće uciniti ispunjenim“, Amela Hadžić, predstavnica odgajatelja.

Kako je kazala ministrica Hota-Muminović, finalni proizvod trebala bi biti zajednička digitalna platforma, a čije bi upravljanje došlo u okrilje Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia