online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO Da li Domovi zdravlja trebaju prijeći u nadležnost općina

Primarna zdravstvena zaštita trebala bi biti u nadležnosti općina, inicijativa je to pokrenuta iz Općine Novi Grad. Na taj način bili bi riješeni brojni problemi, prije svega oni koji se odnose na zapošljavanje zdravstvenih radnika. S druge strane primarna zdravstvena zaštita približila bi se stanovništvu, ističe struka. Trenutno je Kanton Sarajevo izuzetak s obzirom na to da u ostalim ulogu osnivača domova zdravlja imaju Općine.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić najavio je da će uputiti inicijativu Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo s konkretnim prijedlogom kako bi se primarno javno zdravstvo prenijelo u nadležnost općina. S obzirom na veliki broj problema u upravljanju Domovima zdravlja, smatra da bi osnivačku ulogu trebale preuzeti Općine. Način kako trenutno fuknkcioniše ovaj nivo zdravstvene zaštite ne može zadovoljiti potrebe građana, poručuje.

„Vi imate direktora zdravstvenog osiguranja, direktora Domova zdravlja, pa imate pojedinačno unutar domova zdravlja za sve organizacione jedinice imate direktore u svim općinama, imate ministra zdravstva, imate premijera, vladu, skupštinu u kojoj je konstantno u zadnjih 10 godina nered, u kojoj imamo koalicije i u kojoj često ovi kadrovi ne pripadaju istim političkim strankama i onda oni ne mogu sarađivati na efikasan način, a svi ti problemi bi bili izbjegnuti kada bi primarno zdravsto pripadalo općinama“, kazao je za TVSA Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad.

Pogledajte

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia