online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaUncategorizedVijesti

TVSA: Ukoliko budu usvojene izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, bit će znatno pooštrene

Prednacrtom Zakona koji je nadležno Ministarstvo objavilo, predviđene su i izmjene u izdvanju vozačkih dozvola za početnike.

Prebrza vožnja uzrok je 30 posto saobraćajnih nesreća u BiH. Sudski vještak Ševal Kovačević, smatra da treba pooštriti kaznene mjere, a prednacrtom Zakona predviđena je kazna od 1.000 – 2.000 maraka ukoliko u naseljenom mjestu vozač vozi brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dozvoljene. Osim novčane kazne, vozač će dobiti i zabranu voženje od šest do 9 mjeseci, te dva kaznena boda.

“Prema nekim ispitivanjima po redu ide nepropisna ili neprilagođena brzina, nepropidno preticanje, nesposobnost za vožnju , alkohol, oduzimanje prava prvenstva, tehnička neispravnst, ali uglavnom je brzina na prvom mjestu”, istakao je Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke.

Iste kazne, prednacrtom su predviđene i u slučaju vožnje kada se utvrdi količina alkohola u krvi veća od jednog i po promila. Ako uz ove prekršaje, vozač izazove i saobraćajni udes, bit će kažnjen i zabranom upravljanja vozilom devet mjeseci. Kovačević upozorava i na problem zloupotrebe vozila na tuđe ime.

“Ovdje se moraju oduzimati vozila, uništavati dok se neplati novčana kazna, odnosno izvrši mjera bezbjednosti”, rekao je Kovačević.

Prednacrt zakon predviđa i zamjenu prve vozačke dozvole nakon dvije godine. U Ministarstvu kažu da je to praksa u susjednim i zemljama EU. U našoj, prema nekim podacima, 4 posto saobraćajnih nesreća prouzrokuju  vozači od 18 do 30 godina.  

 “Uopšte nije motiv da se poslije dvije godine naplaćuje nova vozačka dozvola, već da se vozačima koji prvu vozačku dozvolu za dvije godine, postave ograničenja jer trenutno su oni najugroženija grupa kad je u pitanju upravljanje vozilima u saobraćaju”, kazao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Kovačević smatra da bi se u daljoj proceduri izmjenama zakona trebali razdvojiti oni koji za te dvije godine imaju i oni koji nemaju prekršaja. Za one koji su savjesno vozili, vozačka dozvola bi trebalo da bude produžena – automatski.

Amra Butković, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia