online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: U susret zimskoj turističkoj sezoni, ZOI se oslanja na pomoć Vlade KS

Bliži se zimska turistička sezona. U ZOI-ju ulažu napore da ljubitelje zimskog ambijenta i rekreacije dočekaju spremno. Od posjete Bjelašnici i Igmanu zavisi u velikoj mjeri i stanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na ovom području. Kažu da su već u gubitku jer se turisti ne usuđuju rezervisati smještaj u hotelima radi pandemije.

Ugostitelji na Bjelašnici kažu da je pandemija koronavirusa negativno utjecala na poslovanje jer sada rade sa 20 posto iskorištenih kapaciteta. Kažu da imaju upite za smještaj, ali ne i rezervacije jer niko ne zna kakva će biti situacija s pandemijom tokom zime.

„Mogu vam reći 90 posto manje radimo nego prethodne godine. Mi smo recimo prošle godine u ovom periodu, sedmi, osmi mjesec, radili fantastično. Ove godine, to se ne može uporediti. Nekih 5 do 10 posto u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Suad Hodžić, ugostitelj.
„Smanjen je priliv turista u kompletnoj BiH pa tako i kod nas u toku ljetnje sezone na Bjelašnici i na Igmanu“, rekao je Edis Baković, v.d. direktora KJKP ZOI 84.

Turistički radnici na Bjelašnici oslanjaju se na svlastitu snalažljivost i ponudu kao način da prebrode krizu.

„Iskreno da kažem, ne očekujemo neku veliku pomoć mada bi bila dobrodošla svakome u ovom trenutku. Mi se oslanjamo na svoje snage i pravimo promociju našeg hotela i Bjelašnice, izvan grada ali i uopšte u cijeloj našoj državi“, kazao je Hodžić.
Istovremeno, u preduzeću ZOI 84 ističu da im je pružena pomoć od strane Vlade KS.

„Uobičajene pripreme teku za predstojeću zimsku sezonu, a što se tiče plata radnika i uposlenika tu nam je ministarstvo privrede i Vlada KS maksimalno izašla u susret rebalansom, tako da su nam od velike pomoći“, rekao je Baković.

Baković poručuje da plate u preduzeću ne kasne i da se nadaju da će zimska turistička sezona proteći bolje nego ljetna.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia