online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Stručnjaci: Naknade za upravitelje se moraju smanjiti

U Kantonu Sarajevo su pod upraviteljstvom 4.134 zgrade s više od 1.000 liftova od kojih je pola neispravno.

Upravitelji ih zbog nedostatka novca ne saniraju  tako da i ne rade. U nadležnom ministarstvu su nam kazali kako im je zbog moratorija na zapošljavanje onemogućeno da krenu u sanaciju liftova, te da se moraju sačekati izmjene Zakona o upraviteljima. Pravni eksperti smatraju kako se naknade za upravitelje moraju smanjiti.

Upravitelji zgrada u sudskim sporovima od građana potražuju oko 70 miliona KM za održavanje zajedničkih dijelova zgrada. Ti se predmeti sporo rješavaju na sudovima i dosta tih sredstava nikada neće biti naplaćeno. Rezultat toga je da su sredstva na računima etažnih vlasnika nedovoljna za potrebe održavanja i investiranja. Zbog toga su u proces rekonstrukcije liftova uključeni Kantonalni stambeni fond i opštine.

Izmjenama Zakona se moraju jasnije definisati obaveze i odgovornost upravitelja, koji bi trebali da mjesečno održavaju liftove. Građani također moraju biti informisani kakve su obaveze upravitelja, te imati uvid u ugovor kojim su regulisane međusobne obaveze.

Jasmin Begić, TVSA

Pogledajte kompletnu priču

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia