BiznisVijesti

TVSA/Štediše iz BiH opet nailaze na prepreke da dodju do svog novca

Prijeratne štediše opet nailaze na prepreke prilikom ostvarivanja svojih prava. Oni koji su u srbijanskim bankama imali novac, teško dolaze do njega, pogotovo štediše iz Federacije. Tvrde da je nadležna entitetska agencija krivo protumačila podatke s njihovog Jedinstvenog računa građana.

Suad Karamustafić, TVSA

Na osnovu potvrda koju je štedišama izdala Agencija za privatizaciju FBiH, Ministarstvo finansija Srbije odbilo je 1.440 zahtjeva bosanskohercegovačkih građana, mahom iz Federacije, za povrat prijeratne štednje kod Invest banke i JIK banke Beograd. Srbija je do tih potvrda došla kategoričkim zahtjevom prema štedišama kojim je uslovljavala pokretanje postupka.

U potvrdama koje je Federacija dala štedišama, navela je netačne podatke da se na jedinstvenim računima građana nalaze sredstva koja su banke dostavile na jedinstveni račun. Štediše su tražile da Agencija izvrši ispravku tih pogrešnih navoda, jer nikada sredstva iz banaka nisu prenesena na jedinstvene račune. Međutim Agencija je odbila uraditi tu ispravku, kazala je za TVSA Amila Omersoftić, Udruženje za zaštitu deviznih štediša BiH. Omersoftić kaže da je novac još u srbijanskim bankama. Tvrdi da su informacije o potraživanjima štediša protumačene pogrešno, kao i uplate.

Pogledajte

Srbijansko ministarstvo je uputilo štediše da zaštitu svojih prava mogu zatražiti pred sudovima u toj zemlji, a 720 ih je to do sada učinilo. Štediše insistiraju da Srbija ne koristi potvrde izdate kod Agencije za privatizaciju Federacije kao sudske dokaze.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.