online slots game malaysia
Vijesti

TVSA: Slučaj “Nadin” naći će se na dnevnom redu Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore KS

Slučaj Nadin Smajlović, djevojčice oboljele od tuberkuloze, a kojoj je onemogućeno liječenje na KCUS, predmet je istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Ovaj nesvakidašnji slučaj naći će se i na dnevnom redu Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore KS. Razlog je javna podrška doktora Gavrankapetanovića maloljetnoj Nadin i njenoj porodici. Grupa ljekara s KCUS istup doktora Gavrankapetanovića vidi kao nanošenje štete njihovom ugledu.   

U srijedu je zakazna sjednica Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore KS, a na dnevnom redu će biti i zahtjev grupe ljekara KCUS. Naime, 3. jula Ljekarska liječnička komora KS primila je zahtjev ljekara sa discipline za zdravlje djeteta KCUS za preduzimanje mjera zbog istupa u javnost profesora doktora Ismeta Gavrankapetanovića, a u vezi slučaja liječenja djevojčice Nadin Smajlović.

“Prijava se odnosi, citiram, na istupanje u javnost profesora doktora Ismeta Gavrankapetanovića i nanošenja štete ugledu kolega sa discipline za zdravlje djeteta KCUS-a koje u kontinuitetu traje zadnjih osam mjeseci. Naime profesor Ismet Gavrankapetanović  iznosi potpune neistine i dezinformacije o liječenju malodobnog pacijenta N.S. , završavam citat i kolege se pozivaju na članove kodeksa medicinske etike i deontologije broj 9, 20, 21 i 23. Uz taj zahtjev priložena je i potrebna dokumentacija koja potkrepljuje navedenu prijavu”, rekla je prof. dr. Ksenija Miladinović, Ljekarska komora KS.

Doktor Gavrankapetanović je ranije za medije izjavio da bi Ljekarska komora KS trebala raspravljati o “slučaju Nadin” i uskraćivanju liječenja i izmještanja u Tursku ovoj djevojčici od strane KCUS. U pisanoj izjavi za Televiziju Sarajevo je istakao da se ovakve stvari kao što je slučaj Nadin Smajlović ne smiju dešavati u našem društvu. 

 “Uvijek ću svim sredstvima pozivati kao liječnik da se ovakve stvari ne smiju dešavati u našem društvu. Neću šutjeti nikada, kada smatram da je šutnja grijeh prema bolesnima. To je moj život i nema tih privilegija na svijetu za koje ću nemoralno šutjeti. Da, mene se to tiče, jer sam ljekar pod zakletvom hipokratovom, za koju živim. Uvijek ću služiti bolesnom, poniženom i obespravljenom. Drugi život nemam. Borim se da se nešto slično više nikada ne desi ni jednom bolesnom djetetu. Baš ni jednom i uvijek ću biti tu”, rekao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Adbulah Nakaš”.

Mada smo putem telefona, porukom, a zatim i zvaničnim dopisom press službi Kliničkog centra, kontaktirali doktora Edu Hasanbegovića, šefa Pedijatrijske klinike KCUS-a, a koji je jedan od ljekara koji su uputili zahtjev Ljekarskoj komori KS, odgovor nismo dobili. Podsjetimo, doktor Gavrankapetanović je u medijskom istupu pružio javnu podršku porodici Smajlović i maloljetnoj Nadin, oboljeloj od tuberkuloze, jer joj je prošle godine onemogućeno liječenje, te izmještanje u Tursku radi nastavka liječenja od strane KCUS.

Amer Martinović, TVSA

1 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia