online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Sanitarni inspektori vrše pojačane kontrole, a najveći izazov je pred vlasnicima ugostiteljskih objekata

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS vrše pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, trgovina, tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona, vozila javnog gradskog saobraćaja. Podsjećaju na poštivanje naredbi nadležnih organa, koje uključuju obavezno nošenja maski u zatvorenim prostorima u svim objektima, te poštivanje preporučene fizičke distance. Najveći izazov je pred vlasnicima ugostiteljskih objekata, koji su za subjekti kontrole za inspekcijske organe, a ne građani.

Ovo je jedan od nekoliko hiljada ugostiteljskih objekata u KS, koji je ponovo počeo s radom prije nešto više od mjesec dana. Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo, stolovi su na propisnoj udaljenosti. Na nekoliko mjesta postavljeni su dezinficijensi i upozorenja da se ne ulazi bez maski, a konobari ih nose sve vrijeme.

„U martu sam imao posjetu inspekcija, svi su tu zapisnici, ja mislim da je to totalno pretjerano. Svaki ugostiteljski objekat ima svoj dan generalke, ima svoje spremačice i čistačice“, rekao je Dino Handžar, Udruženje ugostitelja „Nisi sam“ KS.

U velikom broju ugostiteljskih objekata koje smo posjetili građani se ne pridržavaju propisanih mjera. Maske gotovo niko ne nosi, a gosti ne sjede na propisanoj distanci. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su pojačali kontrole od 14. juna. Najčešće nepoštivanje obaveza su nenošenje maski u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata i trgovina.

„Zbog nepoštivanje mjera, naši inspektori izdali su 131 rješenje i 26 prekršajnih naloga u iznosu od 48.550,00 KM“, rekla je Vildana Brdarić, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Prije proglašenja stanja prirodne nesreće, u ugostiteljskim objektima bilo je zaposleno više od 20.000 naših građana. Mnogi od njih su u protekla dva mjeseca ostali bez posla. Iako su vrata hotela, kafića i restorana bila zatvorena, obaveze prema državi su ostale.

„Posao je prepolovljen i građani nemaju novca ima malo i straha, a onda nekima smetaju mjere pretjerane“, istakao je Dino Handžar.

Od  polovine marta ove godine na području KS izvršeno je 2.649 inspekcijskih nadzora uz izricanje 73 prekršajna naloga, u ukupnom novčanom iznosu 117.845 maraka. Doneseno je 287 rješenja s korektivnim mjerama. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da vlasnici ugostiteljskih objekata moraju redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom preporučenih mjera i na tome insistirati kod svojih gostiju.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia