online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Problem nerazjašnjenog puta pacijenta u zdravstvenom sistemu došao do izražaja s pojavom pandemije

Bivši šef internističkog odjela Opće bolnice „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, doktor Dragan Stevanović predložio je rješenje višegodišnjeg problema puta pacijenta u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo. Problem nerazjašnjenog puta pacijenta je pogotovo došao do izražaja s pojavom pandemije kronavirusa, što je dovelo i do nekoliko smrtnih ishoda. Ministarstvo zdravstva KS još nije učinilo ništa konkretno da bi se ovaj problem riješio.

Put pacijenta je regulisan u tri zakona i to o zdravstvenoj zaštiti, o pravima pacijenata te liječništvu. Ukoliko bi bila poštovana sva tri, onda bi sve zdravstvene ustanove radile 24 sata, sedam dana u sedmici na zbrinjavanju urgentnih i svih drugih bolesnika, ističe bivši šef Internističkog odjela Opšte bolnice. Sve zdravstvene ustanove, kaže, imaju obavezu da organizuju urgentni prijem, odnosno urgentni centar.

„Pacijent se javlja u primarnu zdravstvenu zaštitu, u dom zdravlja ili u hitnu medicinsku pomoć. Tamo ljekari završavaju svoj dio posla, ako mogu da ga završe. Ako trebaju pomoć, idu u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu po svojoj vlastitoj procjeni. Tako kaže zakon o liječništvu i onaj kome su pacijenta uputili je po zakonu o liječništvu dužan da ga odmah prihvati i zbrine, obradi, primi u bolnicu ili ga sa svojim nalazom vrati na dalje kućno liječenje. U tom slučaju i Opšta bolnica i Klinički centar bi morali da imaju urgentne centre 24 sata, sve dane“, rekao je Dragan Stevanović, bivši šef internističkog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.                      

Klinički centar ne može imati ekskluzivitet da prima samo pacijente tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Pogotovo što je registrovan kao zdravstvena ustanova za prijem pacijenata i sekundarnog i tercijarnog nivoa. Uz sve to je i univerzitetska bolnica koja osposobljava zdravstvene radnike različitih profila za nihov daljnji rad, što je već u startu čini ustanovom za prijem pacijenta sekundarnog nivoa, naglašava Stevanović.

Prijedlog da se konačno počne provoditi put pacijenta u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo podržava i bivša ministrica zdravstva u Vladi KS. Prijedlog svog kolege Stevanovića smatra dobrim načinom da se konačno riješi višegodišnji problem.

„Mislim da je ovo što je pokrenulo par doktora, jednu lavinu da se sistem usistemi, ovo što je on sada dao, zaista je to neophodno uraditi i mislim da bi se na neki način i pacijenti smirili a i to je naša građanska obaveza da mi na neki način postupimo da pacijenti budu mirni, da ne lutaju od jedne strane do druge“, rekla je dr. Zehra Dizdarević.

Mada smo ga kontaktirali telefonom i e-mailom, ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović, koji je ranije rekao da su u pripremi tri verzije puta pacijenta, ponovo nije bio dostupan za izjave o ovoj temi. Građani još čekaju da nadležno ministarstvo reaguje i u proceduru uputi radnu verziju o tome kako regulisati put pacijenta.  

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia