online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

TVSA: Počela sezona alergija, čuvajte se ambrozije

Sezona je alergija. S obzirom da je sada period košenja trave i korova te su velike koncetracije ambrozije u zraku kod određenog broja stanovništva to izaziva određene tegobe. Inače pelud ambrozije svrstava se u najjače prirodne alergene današnjice.

Sve do kraja oktobra, u zrak izbacuju svoj polen biljne vrste iz kategorije korova, među njima ambrozija i pelin.

„Polenovo zrno ambrozije je lako i zahvaljujući strujanjima vazduha na prostore u KS, a može doći i iz susjednih držva, nije neophopdno da bude pristutna samo na ovom terenu. Najbolje je uništavati ambroziju na ovim prostorima u julu kada je njen intenzivan porast i kada nije počela polinacija“, rekao je Kasim Velić, rukovodilac Zavoda za zaštitu bilja.

Preporučuje se da osobe koje su alergične, ukoliko je to moguće, izbjegavaju šetanje vani prije podne kada je najveća prisutnost polenovih zrna. 

„Potrebno je, evo s obzirom da su ograničene mogućnosti kretanja oko godišnjih odmora, boraviti na višim nadmorskim visinama gdje je manja prisutnost ambrozije u prirodi. Samim tim i manja količina polena  u vazduhu. Prilikom povratka u stambeni prostor dobro kosu iščešljati ako imamo ljubimce i njih. Odjeću ostaviti vani da se suši“, istakao je Velić.

 A neki od simptoma alergije su kihanje, suzenje očiju.

„A prema svjetskim istraživanjama, između 15 i 25 posto populacije alergično je na polen različitih biljnih i drvenastih vrsta. One poliniraju u tri različita razdoblja tokom godine. Prvi period je februar-april, kada poliniraju drvenaste biljke, zatim od maja do jula biljke iz porodice trava, te sadašnji – do kraja oktobra kada svoj polen izbacuju korovi“, kazao je Teufik Hadžiosmanović, specijaliste za plućne bolesti i TBC u Domu zdravlja Novo Sarajevo.

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia