online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Plaćanje visokih poreza na ugovore s vanjskim saradnicima dovodi u pitanje rad univerziteta

Javni univerziteti u FBiH zbog, kako kažu, pogrešnih tumačenja poreskih inspektora suočeni su s problemom angažmana vanjskih saradnika zbog modela isplate ugovora. Od Univerziteta se traži da za vanjske saradnike plaćaju pune poreze i doprinose, što predstavlja direktan udarac ne samo na kvalitet nastavnog procesa nego i na egzistenciju pojedinih studijskih programa, fakulteta i univerziteta.
Nedim Selimbegović, TVSA


Zbog problema s angažiranjem vanjskih saradnika, održana je vanredna rektorska konferencija. Poručuju da porezni inspektori postupaju na različite načine u interpretaciji činjenica i primjeni propisa prilikom inspekcijskog nadzora. To se posebno odnosi na način izračuna poreza i doprinosa na angažman saradnika, ali i pristup u načinu izračuna pri realizaciji međunarodnih projekata.

  • Trebamo prevenirati ovakve postupke u budućnosti, a ove koje imamo završiti na dobrobit svih. Nisu Univerziteti mjesta na kojima se krše zakoni da bi smo višemilionske kazne imali zadokumentovane, da se pokušamo staviti u kategoriju institucija ili firmi koje su poznati kao veliki dužnici prema Federalnoj poreskoj upravi“ , kazao je za TVSA Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

Ovakvi postupci urušavaju naučno-istraživački rad kao temelj svakog, a posebno bh društva, poručuju.

Prema jednom takvom nalazu od prošle godine, Rektorat Univerziteta u Sarajevu nije izvršio plaćanje od približno 800.000 maraka po osnovu ugovora o djelu ili ugovora po projektima, što u rektoratu Univerziteta u Sarajevu ne mogu da prihvate, te će ići na dokazivanje.

Kako bi ovaj problem bio riješen, na konferenciju su pozvani predstavnici Porezne uprave FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja te Ministarstva finansija, ali se niko od njih nije pojavio.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia