online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Neperspektivna vojna imovina mogla bi biti iskorištena za uspostavljanje industrijskih zona

Načelnik Vogošće Edin Smajić traži da Vlada Federacije na ovaj entitet uknjiži tu imovinu i dodijeli je lokalnim zajednicama, koje bi je pretvorile u prostor interesantan za investitore. U Vladi Federacije kažu kako je pet kasarni već dodijeljeno na privremeno korištenje sarajevskim opštinama, ali da status ove imovine nije moguće definisati.

Opština Vogošća ima 20 zahtijeva privrednika za izgradnju poslovno-industrijskih objekata, ali nema nijednu slobodnu lokaciju u industrijskim zonama na kojoj bi proizvodni kapaciteti mogli biti smješteni. Radi se o kompanijama koje rade za strano tržište. Regulacionim planom na području kasarne „Enver Šehović“ u Semizovcu planirano je da se gradi nova industrijska zona. Međutim, objekat se prvo mora uknjižiti na Opštinu Vogošća.

Vlada Federacije je pet objekata, koji su upisani kao neperspektivna vojna imovina, već dodijelila na privremeno korištenje sarajevskim opštinama. To su kasarne Žunovnica, Safet Zajko, Faletići, Enver Šehović i dio bivše kasarne Nedžarići. Međutim, radi se o nekretninama nad kojima je zabranjen direktan ili indirektan prenos vlasništva, zbog čega ne mogu biti prodate investitorima, niti izdate dozvole za gradnju.

Do donošenja Zakona o državnoj imovini, čije je usvajanje u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, vlasničko-pravni status neperspektivne vojne imovine ostaje nedefinisan.

Neperspektivna vojna imovina trebala bi da bude izuzeta iz tog zakona, mišljenja je Edin Smajić, načelnik Opštine Vogošća. Podsjeća da se takvi objekti već knjiže u manjem bh. entitetu i dodjeljuju lokalnim zajednicama.

I Opština Ilijaš ima neperspektivnu vojnu imovinu, kojom ne raspolaže. Radi se o kasarni Misoča gdje je smješten veliki podzemni rezervoar za tečna goriva.

Na lokalitetu nekadašnje kasarne „Enver Šehović“ planirana je gradnja 22 proizvodno-poslovna objekta, tri objekta društvene infrastrukture, dva poslovna objekta i dvije raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja. Umjesto da koristimo potencijale koje imamo, mi čekamo čudo koje će spasiti privredu, ističu načelnici sarajevskih opština.

Jasmin Begić, TVSA


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia