online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Na području Tuzle, Čelića, Kalesije, Lukavca i Kladnja poplavljeni su brojni stambeni objekti

Kiša koja ne prestaje padati prouzrokovala je probleme stanovnicima u više kantona u Federaciji BiH. Vodostaji rijeka su povećani i imaju tendenciju rasta, dok su kuće i putevi ugroženi zbog odrona i klizišta. Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, došlo je do izlijevanja vodenih tokova u nekoliko opština i gradova. Najteže je na području Tuzlanskog kantona.

Na području Tuzle, Čelića, Kalesije, Lukavca i Kladnja proglašeno je stanje prirodne nesreće. Poplavljeni su brojni stambeni i pomoćni objekti. Na stotine hektara zemljišta je pod vodom. Bujični potoci oštetili su i presjekli lokalne ceste.

„Ovdje je sedam kuća bilo ugroženo, bas ono pravo, a i ostali su bili. Kad god voda dođe, sve nas poplavi ovdje i komšije i mene tamo. Međutim, 2018 godine isto je bila poplava. To niko ništa ne rješava“, kazao je Fikret Ikanović, mještanin.

U Kalesiji se usljed jake kiše pokrenulo više od 60 klizišta koja su ugrozila nekoliko lokalnih puteva. Rijeke Gribaja i Spreča su se izlile iz korita i prouzrokovale veliku materijalnu štetu.

„Najviše štete imamo na područku MZ Turšići. Rijeka Gribaja je problem. Samo u mom mandatu izlila se šest puta i napravila ogromne štete. Štete od 2017 godine do danas su milionske. Sve vrijeme smo pokušavali nešto da saniramo da popravimo ali to ne možemo da odradimo jer je korito rijeke ustvari veliko slivno područje“, rekao je Sead Džafić komandant Štaba Civilne zaštite Kalesija.

Slična situacija je i u Lukavcu. Ekipe Civilne zaštite od jučer su na terenu i čine sve kako bi uspostavile normalno odvijanje saobraćaja prema svim naseljima prema kojima su presječene putne komunikacije usljed odrona i oštećenja cesta.

„Trenutno stanje je prilično stabilno. Svi vodotokovi su u svojim koritima, računajući i rijeku Spreči koja zbog značajnog priliva u akumulaciju jezera Modrac postepeno raste i prijeti, u prvom redu, da poplavi poljoprivredno zemljište na području opštine Lukavac“, kazao je Nedim Hamzić, pomoćnik načelnika Opštine Lukavac.

Do 20 sati na snazi je žuti meteoalarm za veći dio FBiH zbog očekivane kiše. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu da se u narednim danima očekuje stabilnije vrijeme sa sunčanim intervalima, što bi u mnogome pomoglo u saniranju šteta od poplava.

Lejla Lipa, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia