online slots game malaysia
KulturaVijesti

TVSA/Na današnji dan prije 108 godina izvršen je Sarajevski atentat, turiste zanima ovaj historijski događaj

Sarajevski atentat, koji je u svjetskoj historiji poznat kao početak Prvog svjetskog rata, dogodio se prije tačno 108 godina. Principove stope i spomenik Franje Ferdinanda nekad su bili stalna postavka Muzeja Sarajeva na autentičnoj lokaciji, a sam događaj prisutniji je u ideološkim raspravama nego u strategiji kulturno-historijske i turističke ponude.

Sanela Kapetanović, TVSA

Uobičajeni dan u Muzeju Sarajeva koji baštini naslijeđe austrougarskog perioda. Do 13 sati postavku je obišlo 50-ak posjetilaca.

Turiste zanima ova priča, kaže nam turistički vodič kojem je ovo nezaobilazna lokacija. Upravo objašnjava gostima iz Meksika gdje se nalaze.

Principove stope, umjetničko djelo Voje Dimitrijevića, uništene su u periodu opsade, a spomenik Francu i Sofiji uklonjen je davne 1919. godine. Rekonstrukcija stopa je napravljena i u Muzeju je, a dijelovi spomenika danas su na tri različite lokacije. O ključnim stvarima u bilo kojoj oblasti ne znamo se postaviti državnički, kaže historičar Slobodan Šoja. Ovaj događaj morao bi biti atraktivnije predstavljen i turistima i domaćem stanovništvu, a za to je potrebna strategija koju mogu napraviti stručnjaci.

U Muzeju Sarajeva 1878-1918. najmanje je posjetilaca iz BiH, kaže nam Fazlić, s izuzetkom organiziranih posjeta učenika. Broj posjetilaca se polako povećava nakon dvije pandemijske godine. Iz Muzeja kažu i da je u toku markacija spomeničke cjeline sarajevskog atentata koja će biti završena za 10-ak dana.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia