online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Koliko je izvjesno obećano povećanje penzija u ovoj godini

U ovoj godini izvjesno je značajno povećanje penzija kroz redovno i vanredno usklađivanje. To će omogućiti izmjene i dopune Zakona o PIO, koji je nakon urgencije premijera Novalića, kao prva tačka prijedloga dnevnog reda uvršten na sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za 17. februar ove godine. Pomenute izmjene i dopune već su ranije podržane na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. O preciznom iznosu uvećanja penzija još nije moguće govoriti jer se još čekaju tačni statistički parametri na osnovu kojih će taj rast biti omogućen.

Fatima Fazlagić-Hastor, TVSA

Nekada su penzioneri od primanja mogli otići na more i živjeti onako kako su zaslužili. Danas su socijalna kategorija. Fatima Zrno živi sama i godinama je već u penziji. Da nije djece koji pomognu, ne zna, kaže, kako bi sastavila kraj s krajem.

Od minimalne penzije danas, kada se plate računi i kupe lijekovi, ne ostane gotovo ništa. Tek poneka marka za najosnovnije potrebe. Iako su najavljena povećanja penzije tokom ove godine, iz Saveza Udruženja penzionera FBiH navode da je sve još neizvjesno, te da su svima puna usta penzionera, ali, nažalost, sve ostaje na obećanjima.

U predizbornoj godini obećanja uvijek puno, a penzioneri političarima prioritet samo u političkim kampanjama. Nakon izbora, iako dođe do povećanja penzija, to bude minimalnih 5 do 10, odnosno 10 do 20 maraka, što nije dovoljno ni za hljeb dnevno. Da li će i čime rezultirati nova obećanja o povećanju penzija – ostaje da se vidi, a kako kažu iz Saveza penzionera, ni sami penzioneri nisu optimistični da će nekada živjeti dostojanstveno i onako kako su zaslužili.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia