online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Još nije poznato koliko učenika u KS ima tehničku opremu za online nastavu

Početak nove školske godine 2020/2021 donosi možda najveći teret za sve uključene. Učenici, roditelji, pa i nastavnici se suočavaju sa novim modelom izvođenja nastave koji će iziskivati mnoge promjene u odnosu na nastavu u normalnim uvjetima. Roditelji imaju novi teret obezbjeđenja tehničke opreme za online nastavu. Kako je navedeno iz resornog ministarstva i prije početka godine, trebaće vremena da se sve izdetaljiše i da se usvoji konstantan model nastave. S obzirom na to prve dvije sedmice služe za posmatranje situacije.

Ono što može biti problem za sistem obrazovanja, a sigurno je problem ugroženim porodicama je to da ne postoji podatak o tačnom broju djece kojima je potrebna određena socijalna pomoć kako bi neometano pratili online nastavu.

„Mislim da nemamo konkretne podatke, ja znam da se nekad prošle godine radilo na tome u kojoj je to sad fazi kada znamo da je i ministrica i tog resora dala ostavku. To su pitanja koja su nam neophodna da možemo adekvatno reagovati i da možemo napraviti konkretnu procjenu i pružiti svima ono što im je potrebmo“, rekla je Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini KS.

Problem produbljava činjenica, da iako se sadržaji mogu pratiti i preko mobitela i laptopa, ipak ovaj drugi ima sve prednosti, dok online nastava na mobitelima nije adekvatna.

„Jedan veliki broj učenika također neće imati informatičku opremu. Smatram da dijete nema uslove za rad ako radi na telefonu, to je moj stav, i ja sam roditelj, imam troje djece koje će biti na platformi u školi.  Nemoguće da dijete ima dobre uslove ako je na telefonu“, istakao je Hajrudin Ćuprija.

Ipak Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je već poduzelo određene korake u sanaciji ovih problema. Prve dvije sedmice škole su probne, i više će biti poznato kada se prikupe svi podaci.

„U saradnji sa BH Telekomom imali smo razgovore da nam omoguće 4G kartice koje bi pružale učeniku, koji nema pristup internetu, internet u iznosu od 700 MB dnevno. Tako nešto je BH Telekom uradio i krajem prošle školske godine“, rekao je Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Svaka odluka koja se donese će proizići iz dogovora ministarstva i škola kako bi se na najbolji način izbjegao scenario širenja virusa unutar škole.

Ministar dodaje da je i u prošloj školskoj godini smanjen broj djece koja ne mogu pratiti online nastavu i da će taj broj biti sve niži s obzirom na to da je prioritet da svako dijete ima podjednake šanse za obrazovanje.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia