online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Još nije poznato kada će Zakon o lokalnoj samoupravi u formi prijedloga biti upućen u skupštinsku proceduru

Skupština Kantona Sarajevo još u julu prošle godine utvrdila je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi. Više od godinu dana kasnije, prijedlog nije upućen u skupštinsku proceduru. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić smatra kako je krivac zašto zakon nije donesen upravo Kanton Sarajevo. Raspodjela javnih prihoda, prema njegovom mišljenju najveći je kamen spoticanja.

„Mislim da još uvijek tu je kočnica, jer svi žele da imaju prava ali niko ne želi da preuzme obaveze a svi bi da se pitaju. Prema tome masa tih stvari je svakako puštena na lokalnu samoupravu, rekao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Za Grad Sarajevo, ovaj zakon je važan, između ostalog i zbog teritorijalne organizacije.

„Mi iz grada smatramo da Ilidža pod obavezno mora biti dijelom grada, a tu se svakako razmišlja i o tome da Vogošća bude dijelom grada Sarajeva. To jeste kompleksno pitanje ali siguran sam da ćemo naći najbolje modalitete kako ga riješiti“, istakao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Premijer KS Mario Nenadić ističe da će u narednih 20 dana biti formirana radna grupa sastavljena od predstavnika Kantona, općina i grada koja će raditi na pripremi propisa. S obzirom da je riječ o zakonu koji uređuje nadležnosti u KS, ništa se ne smije prepuštati slučaju.

„Oko ovog pitanja postoji čitav niz neusaglašenosti, odnosno odluka ustavnih sudova koje su u svojoj osnovi rekle da je KS povrijedio prava lokalne samouprave na lokalnu samoupravu što znači da je KS uzurpirao određena prava i grada i općina. Mi smo svjesni da će se vjerovatno morati raditi i par amandmana na Ustav KS kako bi se ova pitanja i definitivno riješila“, rekao je Mario Nenadić, premijer KS.

Hadžibajrić dodaje da Općina Stari Grad odavno radi stvari iz nadležnosti kantona, stoga bi se i dio budžetskih sredstva poručuje, trebalo usmjeriti ka općinama.

„Brinemo se i oko gradskog prevoza, konkretno Općina Stari Grad čija to apsolutno nije nadležnost ali smo uspjeli izgnjati te stvari. Vrši se promjena, zamjena infrastrukture kada je u pitanju voda, kanalizacija, a to su problemi JKP ViK. Vrši se uređennje i održavanje zelenih površina, cestovnih pojasa kroz našu putarsku službu“, kazao je Hadžibajrić.

U nadležnom ministarstvu, iako smo pokušali nismo dobili odgovor kada bi se ovaj zakon u formi prijedloga trebao naći u skupštinskoj proceduri.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia