online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Još nema dogovora oko izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima KS

Nedavne komentare da je riječ o formiranju obavještajne službe na nivou KS odlučno negiraju iz ministarstava unutrašnjih poslova kako Kantona tako i Federacije.    

Formiranje obavještajne agencije direktni je atak na ustavni poredak i slabljenje institucija BiH – navodi se to u dijelu nedavnog saopštenja Kantonalnog odbora SDA. Riječ je o potpuno neosnovanim kritikama, ističe nadležni ministar te navodi da on kao predlagač izmjena Zakona nikada ne bi dao zeleno svjetlo za nešto što bi zadiralo u rad Obavještajno-sigurnosne agencije.

„Ono što sam imao priliku čuti direktno od svojih kolega iz uprave policije i od njih sam tražio u više navrata garant za te stvari a to je da niti u jednom jedinom segmentu u predloženom zakonu ne bi se ulazilo u nadležnosti obavještajno sigurnosne agencije“, Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova KS)

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova napominju i to da kriminalističko-obavještajni odjel postoji već 21 godinu. Isticanje da se izmjenama zadire u rad državnih institucija potpuni je apsurd, mišljenja je federalni ministar unutrašnjih poslova i kantonalni zastupnik SDA  – Aljoša Čampara.

„Svaka policijska agencija ima svoje krim obavještajne jedinice koje funkcionišu, koje postoje ali samo u skladu sa onim nadležnostima i onim krivičnim djelima koja te agencije prate to je sa zakonskog aspekta nemoguće, sa ustavnog i ne vidim da ijedaan pojedinac se usudio da tako nešto radi, meni je potpuno nejasno da neko može razmišljati u tom pravcu“, rekao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FbiH.

Iako je Čampara član SDA, ističe da ga prije upućenih kritika na izmjene Zakona niko od kolega iz Stranke nije kontaktirao.

„Kome treba da jednostavno imamo lošiji sistem sigurnosti u KS, kome treba da se opstruiraju zakoni, da se ne primaju novi kadeti mi sada po informacija koje su nam dali, min unutrašnjih poslovai uprave policije mi imamo manjka oko 540 policijskih službenika“, kazao je Čampara.

„Nije dobro kada ozbiljne sigurnosne institucije komuniciraju putem medija vijest-demant, vijest demant, ako ćemo se takmičiti ko će dati više vijesti i demanta mislim da to nije dobar način da se riješi bilo kakav problem. Do kraja godine radićemo na novom zakonu, imamo sasvim dovoljno vremena da struka sjede da razgovara o ovim stvarima“, rekao je Jusko.

Iz Sindikata policije traže od nadležnih da se krene u proceduru usvajanja izmjena i dopuna ovih zakona kako bi se time otkočili procesi unapređenja i zapošljavanja novih policijskih službenika.

Tokom dana kontaktirali smo i predstavnike Kantonalnog odbora SDA, kao i Upravu policije te pojedine stručnjake koji su radili na ovom zakonu, ali nismo dobili odgovor. Kako saznajemo, za sutra je najavljen novi sastanak na kojem će nadležni pokušati postići kompromis da bi se ove izmjene zakona mogle  dostaviti u parlamentarnu proceduru.

Berina Bvrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia