online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA istražuje: Kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini

Iako je ostalo manje od mjesec dana do početka školske godine, niko sa sigurnošću ne zna na koji način će se odvijati nastava. Sigurnost đaka je prioritet, te će se u skladu sa epidemiološkom situacijom i nastava –prilagoditi, jedini je zajednički stav svih aktera nastavnog procesa. Brojna pitanja čekaju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koji još nije došao na dnevni red skupštinskog zasjedanja.

Za sada je jedino izvjesno da nastava u sarajevskim osnovnim školama počinje 1.septembra. Na koji način će biti realizirana ovisi o epidemiološkoj situaciji. Postoje tri predložena modela: redovna, kombinirana ili online.

-Još uvijek niko ni ministarstvo ni roditelji ne može sa sigurnošću tvrditi, jedan, drugi ili treći sistem. Mi preferiramo povratak učenika u klupe, rekao je za TVSA Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja.

Preduvjet za povratak učenika u učionice su adekvatno pripremljene mjere zaštite,distance, higijene i dezinfekcije. Predloženi model bi bio da nastavi prisustvuje svaki dan-samo pola odjeljenja. Poseban tretman imaće prvačići.

Ukoliko se nastava bude odvijala online, Vijeće roditelja zahtjeva poboljšanje i usklađivanje online platformi, metodologije rada i ocjenjivanja.

Rješenje za izvođenje onlajn nastave trebalo bi da daju izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji  treba da usvoji Skupština KS. Zbog nedostatka nastavnika za pojedine predmete, isti Zakon trebalo bi da omogući angažiranje nastavnog kadra sa završenim prvim ciklusom po Bolonji i ove godine. S obzirom da ove godine neće biti moguće provesti ni Zakon o udžbenicima, roditelji , sindikat i ministarstvo  traže da se omogući korištenje prošlogodišnjih kako bi se smanjio i stres i trošak roditeljima.

Pogledajte kompkletnu priču

Selma Tahirović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia