online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Istražili smo šta podrazumijeva put pacijenta i kako se građani trebaju ponašati

Put pacijenta u Kantonu Sarajevo bio je nepoznanica gotovo 25 godina. Ministarstvo zdravstva KS prošle sedmice utvrdilo je organizaciju rada zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite u KS. U izradi dokumenta učestvovali su učestvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, Doma zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo. No, taj dokument još uvijek nije dostupan ni javnosti ni pacijentima.

Ministarstvo zdravstva KS 15. aprila formiralo je Radnu grupu za izradu dokumenta kojim će se usaglasiti organizacija rada zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite u KS. Tri mjeseca kasnije dokument je usaglašen. Do danas, nije objavljen u javnosti. Na zvaničnoj internet stranici Vlade KS piše:

„Napominjemo da sadržaj ovog dokumenta pacijenti ne moraju znati, ovaj dokument je ljekarski alat na osnovu kojeg se pacijenti upućuju u odgovarajuće zdravstvene ustanove.“

A ono što pacijenti, odnosno građani Kantona Sarajevo trebaju znati, jeste da se prvo javljaju u porodičnu medicinu. Ljekari u tom slučaju treba da prepoznaju o čemu se radi, ukoliko mogu rješavaju problem, ako je situacija složenija onda se upućuju na sekundarni nivo zdravstvene zaštite što u ovom slučaju predstavlja Opća bolnica prim.dr. Abdulah Nakaš. Takvih pacijenata je kaže direktor Opće bolnice između 80 i 90%.

„Tercijarna bi imala nekih 10%, to su naprimjer povrede glave koje moraju pravo da idu u Klinički centar, neka politrauma i posebna stanja i takvi ne bi trebalo da gube vrijeme. To se dešavalo, pacijenti su gubili vrijeme a kola treba pravo da idu gore i da povredu mozga odmah preuzme neurohirurg. Mi nemamo neurohirurga i onda je to šteta da se gubi vrijeme i to je cilj ovog papira, vraćanje u zakonske okvire i spašavanje života“, rekao je Ismet Gavrankapetanović, v.d. dir. Opće Bolnice „prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Značaja puta pacijenta, svjesni su kažu i u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo.

„Put pacijenta u suštini podrazumijeva da pacijenti u Kantonu Sarajevo adekvatnu zdravstvenu uslugu dobiju na adekvatnom mjestu. Što se nas iz primarne zdravstvene zaštite tiče, to znači da većinu stvari koje treba da se rješavaju na primarnom nivou, a sve ono što je za sekundarni nivo da se upućuju u ovom slučaju u Opću bolnicu, a ono što je za tercijarni nivo zdravstvene zaštite na KCUS“, rekao je prim.dr. Muhamed Ahmić, v.d. direktor JU Doma zdravlja KS.

A kada je riječ o građnima koji sumnjaju u zarazu korona-virusom, procedura je sljedeća.

„Pacijenti trebaju znati da u svom mjestu življenja imaju kovid ambulante, specijalne doktore, tehničare, sestre. Javljaju se njima, oni odmah im rade kontrole, preglede, rendgene i testove, a onda na osnovu procjene ljekara koji sada trijažira pacijenta. On odredi da je pacijent u redu, ima potvrđen, nema teže simptome, držimo pod kontrolom, može otići kući i javljati svoje stanje“, istakao je Gavrankapetanović.

Ako pacijent imaju težu kliničku sliku, pozitivan test na korona virus i znakove težeg respiratornog infekta upućuju se u izolatorij na Podhrastovima. Ukoliko se kapacitet popuni, postoji i rezervni plan, ističe Gavrankapetanović. Opća bolnica u tom slučaju stavit će se na raspolaganje ali im je neophodno da se osigura dolazak minimalno šest infektologa. U teoriji jasno, da li je i u praksi tako, vrijeme će pokazati.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia