online slots game malaysia
BiznisVijesti

TVSA: Fizička lica i dio obrtnika nisu dobili naknade za aprili i maj

“Bolje da nisam ispoštovao preporuku Kantonalne i Vlade Federacije o zadržavanju radnika”, ističe ugostitelj Emir Terzić.

„Oni koji su zadržali radnike najgore su prošli, jer radnici nisu dobili nikakvu naknadu za april i maj, radnicima nisu uplaćeni doprinosi.“, rekao je Emir Terzić.

Zbog neuplate doprinosa, kaže, ne može se ovjeriti zdrastvena. No iz Kantonalnog zavoda zdrastvenog osiguranja kažu da će rok za ovjeru biti produžen do kraja jula uz podnošnje zahtjeva za dodjelu naknade. Što se tiče dijela plate za april i maj, iz Vlade Kantona ističu da će to učiniti opštine izuzev Starog Grada.

Podrobnije informacije o uplati doprinosa ni mi nismo uspjeli dobiti od resornih ministara i Vlade Federacije. Ono što se zna, pojedine opštine raspisale su javne pozive ili su u pripremi.

„Pozivamo fizička lica Općine Ilijaš da se prijave za dodjelu sredstava za minimalne plate“, istakao je Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš.

Sve je spremno za Javni poziv i sredstva su obezbjeđena, rekao je Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Iz Obrtničke komore Kantona traže ubrzanje procedura za isplatu obećanog jer su mnogi u teškom finansijskom položaju.

„Mnogi obrti su porodično povezani tako da nema puno onih u Sarajevu koji mogu živjeti nekoliko mjeseci a da ne doprinose svojim radom.“, istakao je Naser Idrizagić, predsjednik OK KS.

Ni sada kad je dozvoljen rad – situacija nije puno bolja, naglašava Idrizagić. Promet je, kaže, zbog gubitka turističke sezone mali, a neki ga uopšte nemaju, dok kod drugih obrtnika je izražen problem nedostatka sirovine i otežanog transporta. Zato Komora traži od Kantona i Federacije da ovom sektoru, ali i fizičkim osobama –  pomogne subvencijama do kraja godine.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia