online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Brisevi grla i nosa, te drugi laboratorijski nalazi se mogu raditi u DZ Novi Grad

Brisevi grla i nosa te drugi laboratorijski nalazi se mogu vaditi i u Domu zdravlja Novi Grad. Ovaj punkt je otvoren u saradnji Zavoda za javno zdravstvo i JU Dom zdravlja KS, a uz finansijsku podršku Općine Novi Grad.

Punkt će imati radno vrijeme od osam do 16 sati, s tim da će se prijem materijala vršiti od 8 do 12, a izdavanje nalaza od 12 do 15 sati.

„Ono što je važno da se istakne je da će tu se moći raditi  bris grla, nosa, uha, bris oka, bris površnih rana. Dublje rane će raditi uposlenici u ambulantama ali će se ti uzorci proslijeđivati i transportovati u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo KS“, rekla je Alma Bungur epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ovaj punkt je otvoren s ciljem da se stanovnicima Novog Grada omogući zdravstvena usluga bliže mjestu stanovanja.

„Sada praktično mi u sredini grada ili Kantona koji ima skoro pola milona stanovnika konačno imamo i taj treći punkt negdje u sredini grada. To je veoma značajno za naše stanoništvo jer na taj način približava im tu uslugu. Jako smo sretni zbog toga i ja se nadam da će naši sugrađani biti još sretniji jer imaju tu uslugu bliže mjestu stanovanja“, istakla je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Novac za opremanje punkta obezbijedila je Općina Novi Grad.

„Do sada su naši građani morali da idu ili u Dom zdravlja Stari Grad ili Ilidža što je prilično udaljeno u ovom vremenu imamo i velike gužve. Tako da, evo ono što je Općina uradila je nekih desetak hiljada maraka koliko je uloženo da bi se taj prostor osposobio i opremio kako bi uposlenici Zavoda za javno zdravstvo mogli početi raditi“, Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Važno je i što će se sada nakon otvaranja  trećeg punkta rasterititi preostala dva lokaliteta, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo. Na ovaj način smanjiće se i gužve, što je značajno s obzirom na pandemiju korona-virusa.  

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia