online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: BiH počela uvoziti radnu snagu

S obzirom na sve veći odlazak radne snage iz BiH, poslodavci u našoj državi suočeni su sa problemom nedostatka radnika, naročito kvalifikovanih. Najteža situacija je u građevinarstvu, kažu u Udruženju poslodavaca. Jedno od rješenja je uvoz radne snage, međutim sve koči komplikovana procedura izdavanja radnih dozvola, javlja TVSA.

Nedim Selimbegović

U potrazi za boljim životom, građani Bosne i Hercegovine sve češće se odlučuju za odlazak u inostranstvo. Kvalificirani radnici, zanatlije, sve su traženiji u zemljama Evropske unije. Upravo zbog toga, naša država suočava se s nedostatkom radne snage. S obzirom na to da sistem obrazovanja u BiH ne prati potrebe tržišta, sve je veća potreba za uvozom radne snage, poručuju iz Udruženja poslodavaca FBiH.

„Imate problem u građevinarstvu sada kada počinje sezona, hotelijerstvu, turizmu. Nedostaje nam radne snage i mislim da poslodavci to pokušavaju riješiti kroz uvoz. Kako će se to odvijati u narednom periodu, zasad niko ne može procijeniti, ali definitivno moramo razmišljati scenariju uvoza radne snage pogotovo što zemlje u okruženju, poput Srbije koja ima radnika iz Turske koji su prisutni i mislim da bi to moglo biti rješenje u BiH. Ukoliko zaista imate potrebe a ne možete obezbijediti radnike sa domaćeg tržišta onda treba dozvoliti poslodavcu uvoz, kaže Suhad Ećo iz Udruženja poslodavaca FBiH.

U Službi za poslove sa strancima kažu da svakodnevno dobijaju zahtjeve za izdavanje radnih dozvola za strance, naročito u posljednjih osam mjeseci. Ono što predstavlja problem jesu ograničenja Vijeća ministara koja se odnose na broj izdavanja radnih dozvola u toku godine.

„Imamo zahtjeve od pravnih lica za uvoz radne snage. Sigurno da su kvote koje su trenutno u BiH što se tiče radnih dozvola ograničene i da će sigurno država morati da reaguje u narednom periodu“, poručuje Slobodan Ujić direktor Službe za poslove sa strancima.

Ujić dodaje kako je problem i zakonska regulativa, s obzirom na to  da procedure za izdavanje dozvola traju prilično dugo. Također, već tri godine nemaju usvojen budžet, a nedostaje im gotovo 70 inspektora. Bez obzira na to pokušavaju sve stići na vrijeme. S druge strane, iz Udruženja poslodavaca FBiH kažu da postoje načini za sktraćenje procesa izdavanja dozvola.

„Jedan od načina za prevazilaženje ovog problema su međudržavni sporazumi. Mora se to pravno riješiti jer nije jednostavno nekoga dovesti pogotovo ako su neka rizična i specifična zanimanja a mislim da se tu ipak mora provesti kvalitetnija procedura. Ukoliko bi se pristupilo tome mislim da bi se mogao pronaći način. Vidite šte se dešava u Hrvatskoj i Sloveniji, svi pokušavaju naći države u kojima bi mogli naći izvor kvalitetne radne snage i dati im mogućnost rada u BiH“, zaključuje Ećo u razgovoru za TVSA.

Dok se to ne riješi, Udruženja poslodavaca FBiH predlaže prekvalifikaciju kadrova, naročito onih koji su na birou za zapošljavanje. Samo u Kantonu Sarajevo takvih je 60 hiljada. Korist bi, ističu naši sagovornici bila višestruka, kako za građane tako i za poslodavce, a samim time i državu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia